05/08/2015

El cinema lidera la recuperació de Cultura al pressupost estatal

BarcelonaLa cultura és una de les beneficiades dels pressupostos generals de l’Estat del 2016, que ahir va presentar Cristóbal Montoro. L’increment de la partida és d’un 7,2%, fins a 803,57 milions d’euros, si es comptabilitzen les aportacions de tots els ministeris. Si bé es tracta de la segona pujada consecutiva d’aquesta àrea -l’any passat va ser del 4,3%-, encara queda a un 34,5% del seu sostre pressupostari, que van representar els 1.226,16 milions d’euros consignats el 2009. Els diferents sectors s’allunyaven ahir del triomfalisme. El director executiu de la Federació de Gremis d’Editors va desitjar ahir “que no sigui només per les eleccions i que la tendència es mantingui”.

Inscriu-te a la newsletter Ara ve NadalLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El cinema és l’àrea que experimenta un creixement més accentuat, del 47%, amb una dotació de 74,54 milions d’euros, en la qual s’inclouen les ajudes del Fons de Protecció a la Cinematografia, que puja a 60 milions d’euros. Això suposaria un 64% més que el pressupost anterior, si bé al maig el govern espanyol va anunciar que pagava els 16 milions endarrerits a aquest fons (es va quedar amb 52,5 milions), de manera que en realitat el creixement és del 16,3%. L’increment ja estava compromès amb el sector, i es deu al canvi en el sistema de subvencions del cinema, que es concedien dos anys després de l’estrena del film i a partir d’ara es donen a priori.

Cargando
No hay anuncios

La resta d’àmbits també creixen, però força menys: les exposicions un 9,6%; música i dansa un 2,35%, i el teatre un 0,8% (inclosos els 5 milions que manté pel programa de gires Platea). Els pressupostos de Cultura se centren a “garantir i impulsar el funcionament de les grans institucions i serveis culturals”. Els organismes dependents del departament, de fet, reben un 66,9% del pressupost total (537,45 milions). Creixen les partides destinades a institucions com el Museu del Prado (45,4 milions), el Museu Reina Sofia (36,2), la Biblioteca Nacional (29,86) i l’Institut Cervantes (115,37).

A Catalunya, repunts que enganyen

Cargando
No hay anuncios

L’increment general es traduirà també en una pujada de les aportacions a les institucions catalanes que reben ajut ministerial, si bé de nou queden molt lluny de compensar la retallada del 50% que es va perpetrar en el pressupost del 2013, l’any també de l’implementació de l’IVA cultural al 21%. De fet, ahir fonts del Liceu, tot i ser la institució catalana més finançada per l’Estat, amb 7,1 milions, lamentaven que encara “falten dos milions” perquè l’Estat compleixi l’aportació del 45% del pressupost que li pertocaria. Això comprometrà el delicat Pla de Viabilitat de la institució, insisteixen. També creix un 3,5% l’ajut al Mercat de les Flors i al Palau de la Música, i fins al 5% Macba, tot i que no està previst que el museu recuperi els milions perduts ni un ajut que era pràcticament el doble fa 5 anys. En el cas de Fira Tàrrega, l’increment és del 15%, similar al del Teatre Lliure, en aquest cas perquè inclou 30.000 euros de la rehabilitació de la sala de Gràcia. L’ajut per rehabilitar teatres privats a Barcelona es manté.

La Fundació Pau Casals s’incorpora a les subvencions nominatives. Els pressupostos també anuncien l’inici del procediment per adjudicar les obres de la seu de l’Arxiu Històric Provincial de Girona. De la Biblioteca de l’Estat a Barcelona, ni rastre.