Cas estelades: una victòria del Barça i de la llibertat d’expressió
El Barça va anunciar ahir un acord amb la UEFA que permetrà que a partir d’ara es puguin exhibir estelades al Camp Nou amb total normalitat i sense por a rebre una sanció. El pacte és fruit de les gestions del Barça -que havia portat la qüestió davant del màxim òrgan de la justícia esportiva, el TAS- per defensar davant la UEFA que l’estelada i els crits a favor de la independència de Catalunya no són ofensius per a ningú i que s’han d’emmarcar dins del dret a la llibertat d’expressió. El pacte salomònic està pensat perquè no hi hagi vencedors ni vençuts: la UEFA accepta flexibilitzar la lectura de la normativa i el Barça s’avé a retirar el recurs i a pagar les multes amb el compromís que ja no hi tornarà a haver conflicte.
De fet, va ser la mateixa UEFA la que, de manera incomprensible, va iniciar el conflicte dies després de la final de la Champions de Berlín, el juny del 2015, a partir d’unes imatges de la televisió ucraïnesa i fent cas omís de l’informe arbitral, que va destacar el bon comportament de l’afició blaugrana. A partir d’aquest moment es va iniciar una història rocambolesca, ja que cada partit de Champions es convertia en un pols entre el club i l’organisme del futbol europeu.
La UEFA admet ara que no es pot sancionar un club per situacions en què “una persona raonable no se sentiria ofesa per un missatge exhibit en un camp de futbol”. És una manera de dir que una cosa és un símbol nazi o racista, absolutament rebutjable i que veiem massa sovint als estadis, i una altra de ben diferent una causa com la independència de Catalunya (o d’Escòcia o de Flandes), que si es defensa per mitjans pacífics i cívics ha de poder tenir cabuda en un recinte esportiu, al mateix nivell que altres missatges com la no discriminació racial.
En última instància la lluita del Barça no era només per les estelades, sinó per la llibertat d’expressió. El futbol és un fenomen tan potent que no es pot mantenir al marge de les societats on neix i es practica. I clubs com el Barça estan indissolublement lligats a la història de la lluita per la recuperació de les llibertats de Catalunya. Això sí, el que no es pot permetre són insults com els que es van sentir en el derbi contra els jugadors de l’Espanyol. El Barça i tota l’afició han de prendre mesures per evitar una vergonya col·lectiva com la que es va viure diumenge.