Carta a Pere Aragonès: 'Una altra manera de votar'
Si totes les hores que vostès s'han passat debatent sobre si s'havien d'ajornar les eleccions les haguessin dedicat a reinventar la manera de votar dels ciutadans, com tantes coses hem hagut de canviar sobre la marxa durant la pandèmia, potser el 14-F no s'hauria hagut de suspendre.
És cert que, durant aquestes setmanes, la Generalitat s'ha gastat molts diners en publicitat institucional per promocionar el vot per correu. No sé si li passa a més gent, però només el nom –vot per correu– ja em fa mandra. Ho veig com d'una altra època. Si no érem a temps d'implantar el vot electrònic, sí que s'haurien pogut adoptar de manera excepcional altres mesures menys ambicioses, però igualment efectives. Per exemple: poder votar durant tota una setmana als ajuntaments o als centres que s'habilitessin demanant, si cal, cita prèvia, com hem fet per anar a veure una exposició. Hauríem pogut disposar d'urnes mòbils amb funcionaris autoritzats que recollissin i certifiquessin els vots dels electors que estan confinats a casa seva, dels que viuen en residències o, fins i tot, dels que estan ingressats en hospitals.
En una situació tan extraordinària, no podíem esperar votar de la manera que ho hem fet sempre. Calia innovar, reformar lleis que s'escapen de les competències de la Generalitat. Però si els socialistes estaven tan interessats a mantenir la data del 14-F, no hauria sigut difícil trobar la complicitat del govern espanyol per reinventar les eleccions, sense posar en risc la salut de ningú. Si som capaços d'engegar una campanya de vacunació sense precedents, també hauríem pogut fer això. ¿O és que els ciutadans no hem reinventat els espais de treball, les escoles, els restaurants, els festivals de música, la manera de fer ràdio i tantes altres coses, durant aquests mesos? Per què els governs no han pogut trobar una manera alternativa de votar?
Si uns mesos enrere m'haguessin demanat si veia oportú convocar eleccions anticipades en plena pandèmia, hauria dit que no. Perquè els interessos polítics partidistes es barregen amb la salut i perquè en campanya s'haurien acabat tirant els morts pel cap. Però es va crear un clima d'opinió político-mediàtic que semblava que no hi hagués cap altra opció que anar a votar i com més ràpid millor. L'última setmana s'ha generat just l'ambient contrari, que les eleccions s'havien d'ajornar tant sí com no. Les dades són pitjors? Sí. Però si ara podem predir com estaran els hospitals el 14-F, el 21-D –quan vostè va signar la convocatòria electoral– també es podia saber on seríem avui.
P.D. Sap greu que torni a semblar que la responsabilitat de l'ajornament de les eleccions és dels ciutadans, dels excessos que es veu que vam cometre durant les festes de Nadal. Val la pena recordar que vam fer exactament allò que els polítics van autoritzar que féssim.