Les cadenes espanyoles ignoren Villarejo

2 min

A les televisions espanyoles, les declaracions de Villarejo acusant el CNI d’estar implicat en els atemptats del 17-A han tingut una repercussió més aviat pobra. El dimarts al vespre el Telediario de La 1, la televisió pública, se’n feia ressò amb rigor, recuperant el moment del judici en què l’excomissari feia aquesta afirmació. A continuació incloïen la reacció de Pere Aragonès comunicant que s’estudiarien possibles accions legals i demanant una comissió d’investigació. Explicaven que també havia sol·licitat la compareixença del president del govern espanyol i el ministre de l’Interior. També oferien les imatges d’un grup de persones convocades per l’ANC manifestant-se per aquest motiu. 

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

L’endemà dimecres era La Sexta noticias qui recollia la informació, però amb un enfocament molt diferent. Donaven per fet que les declaracions de Villarejo eren falses. "Otra de Villarejo, sin pruebas" era el rètol que resumia la notícia, i ho plantejava com una de les mentides habituals del personatge. La notícia tenia més d’interpretació que d’informació i la presentadora ho explicava amb un to displicent: "Villarejo ha decidido que para salvarse va a lanzar todo tipo de insinuaciones contra todos. Ya lo hizo con el 11-M. Y lo último que ha sacado es que en los atentados de Barcelona está implicado el CNI”. L’informatiu, per tant, s’encarregava ell mateix de treure tota la transcendència i gravetat a les acusacions. La presentadora afegia una cua a la notícia que convertia el fet en un simple enfrontament d’interessos polítics: “Lo dice sin pruebas, pero el independentismo lo toma por válido. No es la primera vez que Villarejo acusa así sin aportar nada más”. Situava l’independentisme com a únic receptor d’aquella informació. Com si les declaracions de Villarejo no tinguessin una repercussió social més global a Catalunya ni tinguessin cap efecte sobre les víctimes. El mateix programa s’encarregava de desmentir les acusacions de Villarejo recordant que en el judici dels atemptats del 17-A la sentència ja va aclarir que no hi havia hagut cap negligència per part dels cossos de seguretat de l’Estat. Per a La Sexta, cas tancat. Apuntaven també que Villarejo havia teoritzat sobre unes injeccions d’estrògens al rei Joan Carles, per potenciar així la inversemblança de les declaracions de l’excomissari. A Telecinco i Antena 3, ni rastre de la notícia en els seus informatius. Tampoc en els magazins matinals de les respectives cadenes. Antonio García-Ferreras, a La Sexta, tampoc va tractar el cas a la seva tertúlia d'Al rojo vivo.

El silenci de les cadenes privades i el menysteniment de la notícia per part de La Sexta, però, són tan significatius com les declaracions de Villarejo. Sobretot perquè aquest emmudiment mediàtic, aquesta necessitat de minimitzar els fets, no s’ajusta al seu habitual espectacle informatiu, sinó que més aviat sembla respondre al secretisme d’estat que plana sobre el personatge i tot el que l’envolta.

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats