23/06/2023

La indigerible bretxa salarial a la universitat

Menú: Estudi sobre la bretxa salarial de gènere a les universitats públiques espanyoles. Esteu davant d’una exquisidesa perquè és la primera vegada que s’analitza tenint-les totes en compte.

Inscriu-te a la newsletter La política del caosLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Aperitiu: Degusteu que hi participen 48 universitats públiques amb un total de 123.103 persones (56,6% homes i 43,4% dones) que conformen el personal docent i investigador. S'ha recopilat la informació corresponent a les retribucions de tot aquest personal de l'any 2021.

Cargando
No hay anuncios

Primer plat: El primer resultat que tastareu és que existeix una bretxa salarial mitjana del 12,7%. En algunes institucions la bretxa és força superior a la mitjana i n'hi ha vuit en què depassa el 20%. Entre aquestes n’hi ha tres de catalanes: URV (25,8%), UPF (24,1%) i UdL (22,5%). Comencem forts perquè és, sens dubte, una diferència rellevant, sobretot tenint en compte que la major part de les retribucions del personal docent i investigador es fixen segons criteris establerts i comuns a tota la plantilla. Les universitats públiques són institucions que, com la resta de les administracions públiques, es regeixen per criteris neutres i transparents en l'assignació de retribucions.

Segon plat: Heu d’ingerir que la bretxa més gran en la retribució es troba en els complements salarials, que se situa en el 19,1%. Segons els resultats obtinguts, una part d'aquesta bretxa té a veure amb la menor antiguitat de les dones a les universitats, amb la segregació laboral, tant horitzontal (segons àmbit de coneixement) com vertical (segons jerarquia institucional), així com amb l'accés als complements relacionats amb les activitats de recerca.

Cargando
No hay anuncios

Postres: Els factors, no especialment dolços, que determinen la desigualtat de retribucions entre dones i homes són diversos i estan interrelacionats. Aquesta desigualtat sovint s’associa amb l'existència d'un sostre de vidre, com diversos estudis han evidenciat. És a dir, amb la presència de barreres, sovint subtils, que impedeixen a les dones promocionar als llocs de més responsabilitat, poder, reputació i retribució.

Cafè i petits fours: Acabeu tirant gola avall que en el cas de les universitats no només hi ha un sostre de vidre, sinó tot un sistema sencer d’obstacles més o menys invisibles que van frenant la carrera acadèmica de les dones i que, a més, s'acumulen al llarg del temps. Per tant, per definir aquesta seqüència d'entrebancs, en l’estudi es fa referència a un laberint de vidre.

Cargando
No hay anuncios

El menú ha estat impulsat pel ministeri d'Universitats, la Conferència de Rectors i Rectores (CRUE Universitats Espanyoles) i l'Agencia Nacional de Evaluación de la Calidad y Acreditación (ANECA). L’han elaborat economistes i estadístiques de la Universitat del País Basc i de la Universitat Pública de Navarra. Observeu, assaboriu i examineu tots els aliments. Combineu-los i traieu-ne les vostres pròpies receptes de conclusió. Escureu ben bé els plats. Estudieu com digerir-ne el contingut i després proposeu els vostres propis menús equilibrats i equitatius. Estic convençuda que us farà profit.