09/02/2022

'Barri Sèsam' al 'Telenotícies'

Dimarts al migdia, al Telenotícies, Francesc Mauri feia una demostració a Xavi Coral per explicar els riscos per a la salut de la contaminació atmosfèrica. Mauri va col·locar dues ampolles de vidre a la taula de l’informatiu. L’attrezzo, per cert, era força galdós. Una ampolla estava plena d’aigua i l’altra, buida. “¿Saps quin fluid és aquest?”, li va preguntar a Coral assenyalant amb murrieria la que no tenia res a dins. Coral li contestava que no ho sabia i Mauri, cofoi, li responia amb audàcia: “És aire!” “¿Tu et beuries aquesta aigua neta?”, li preguntava aleshores al presentador de les notícies. I Coral deia que sí. A continuació, Mauri hi posava un grapat de terra a dins i remenava l’ampolla: “¿Ara te la beuries?”. Òbviament Coral deia que no. “Tindries una mica de mal de ventre i potser unes cagarrines”, l’advertia amb saviesa l’home del temps. Les explicacions, pròpies d’un programa de ciència per a infants de primer de primària, continuaven avançant: “Aquest fluid és aire, però l’he agafat de fora, d’un tub d’escapament, imaginem. Te’l beuries?” Coral, obedient, tornava a dir que no com un bon alumne. I aquí arribàvem al clímax de l’experiment. Mauri ens revelava com un heroi la gran moral de l’experiment: “¡Doncs te l’estàs bevent vint-i-quatre hores al dia! Els pulmons no tenen capacitat per filtrar partícules tan petites, van a parar al reg sanguini, al cervell, a tot arreu... però és transparent”.

Inscriu-te a la newsletter Comprar-se la democràciaLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La lliçó ens va quedar claríssima. Moltes gràcies. Sort que en Mauri ens ha salvat de la ignorància, perquè, si no hauríem anat inhalant els tubs d’escapament per oxigenar-nos els pulmons. 

Cargando
No hay anuncios

Segurament els espectadors del Telenotícies hauríem entès els riscos per a la salut de la pol·lució sense aquella posada en escena i la conversa digna de Barri Sèsam amb exemples visuals de buit i ple, brut i net, gran i petit, bo i dolent. Aquesta necessitat d’amenitzar els informatius, fer que hi passin coses diferents per cridar l’atenció de l’espectador, ens està portant a la tonteria. És lloable l’esforç diari per fer atractiu el Telenotícies, s’agraeix la voluntat d’innovar i és important que sempre es tingui present el deure de ser clars per a l’audiència. Però no ens passem. Això era digne del Más vale prevenir dels anys vuitanta a TVE amb el Dr. Sánchez Ocaña. Una cosa és ser pedagògics i l’altra és fer-nos sentir que ens han d’explicar la realitat com si fóssim rucs.

Crims amb denominació d’origen

L’adaptació de Crims al castellà per a Movistar+ ha implicat una lleugera diferència en les introduccions del programa. L’esponja del micròfon de Catalunya Ràdio s’ha girat lleugerament perquè no es vegi el logo de l’emissora en la versió per a Espanya. Després de la bona acollida dels quatre episodis sobre el cas de la Guàrdia Urbana i Rosa Peral, Movistar+ emetrà la primera temporada del true crime. És possible que l’espectador se sorprengui al descobrir que tots els episodis estan centrats en assassinats amb denominació d’origen català. A ulls d’Espanya, Catalunya semblarà l’autonomia amb l’índex de criminalitat més elevat del país...