Barcino i Moll: cent i noranta anys

No fa gaire, i amb pocs dies de diferència, van celebrar aniversaris rodons dues editorials especialment emblemàtiques (crec que aquí aquest adjectiu és adequat) de la cultura catalana: Moll va bufar noranta espelmes, mentre que Barcino va festejar els cent anys.

Inscriu-te a la newsletter Ara ve NadalLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Amb seu a Mallorca i fundada per un menorquí egregi, Francesc de Borja Moll, d'entrada can Moll és l'editorial del colossal Diccionari català-valencià-balear, el gran projecte filològic d'Antoni M. Alcover, conegut sobretot pel seu malnom, l'Alcover-Moll. També de les Rondalles mallorquines, l'altra gran aportació etnogràfica i literària d'Alcover. A més d'això, durant tot el franquisme i després en democràcia, Moll ha estat l'editorial d'una part fonamental de la literatura catalana moderna: des dels grans autors de la generació dels cinquanta com Blai Bonet, Josep M. Llompart o Jaume Vidal Alcover, fins a noms actuals com Lucia Pietrelli, Jaume C. Pons Alorda o Joan Tomàs Martínez Grimalt, passant per la generació dels setanta –Antònia Vicens, Maria Antònia Oliver, Gabriel Janer Manila, Guillem Frontera– i encara altres autors de primer ordre com Baltasar Porcel, Miquel Àngel Riera, Antoni Vidal Alcover o l'orientalista i místic, traductor del Baghavad Gita i dels altres grans textos de l'hinduisme, Joan Mascaró Fornés. Després d'haver arribat al tancament per asfíxia econòmica, des del 2019 can Moll ha iniciat una nova etapa amb el nom de Nova Editorial Moll i sota la direcció de Tomeu Canyelles.

Cargando
No hay anuncios

També fa relativament poc que Oriol Magrinyà s'ha posat al capdavant de Barcino, que és l'editorial de la col·lecció Els Nostres Clàssics, creada per Josep Maria de Casacuberta i impulsada actualment per la Fundació Carulla. Les diferents sèries d'Els Nostres Clàssics (Autors medievals, Autors moderns, i Sèrie A) conformen un catàleg insubstituïble, que ofereix les grans obres de la literatura catalana (amagades al gran públic fins a l'existència d'aquest projecte) en pulcres edicions elaborades amb un màxim rigor filològic: hi trobareu des de Llull, March i Martorell fins a la incorporació més recent, l'Espill de la vida religiosa (també conegut com a Desitjós), una novel·la anònima del segle XVI que va ser un autèntic èxit internacional en el seu moment i que ara s'incorpora a la sèrie dels Autors moderns d'Els Nostres Clàssics en una excel·lent edició d'August Bover i Font. Amb això pot semblar que n'hi hauria prou, però Barcino compta amb altres col·leccions de màxim interès com la Biblioteca Barcino, la Biblioteca Històrica de la Traducció Catalana, o les més recents, Tast de Clàssics i Imprescindibles, adreçades a un públic més ampli i més jove, així com la col·lecció Mirades, dedicada a l'assaig literari. Ara ha incorporat també una capçalera de referència, la de la revista Els Marges, d'estudis literaris.

Catàlegs editorials que són monuments a la llengua catalana, i també expressions de la vitalitat de la cultura catalana. Desitgem a Barcino i a Moll llarga vida, i parlem-ne al jovent, perquè ens equivocaríem de donar per descomptada la seva existència.