Animar Anglaterra sense barallar-se
Cap d'EsportsEls primers dies del Mundial femení, la competició va coincidir amb la fase final de la primera edició de la Lliga de les Nacions de la UEFA. Uns 25.000 aficionats anglesos es van desplaçar fins a Porto per animar la selecció masculina. Es van viure baralles amb la policia portuguesa, el líder d’extrema dreta Tommy Robinson va aparèixer entre els aficionats i es van sentir cançons racistes i d’altres que es burlaven del bombardeig sobre les ciutats alemanyes durant la Segona Guerra Mundial, malgrat que la Federació Anglesa fa anys que demana que ja no es cantin. Dos dies més tard, a Niça, uns 3.000 aficionats veien com la selecció anglesa derrotava les escoceses a la primera jornada del Mundial. No es van viure incidents.
A mesura que Anglaterra ha anat avançant en el Mundial, més aficionats han arribat a França. Als quarts de final contra Noruega ja van ser més de 9.000. La policia britànica va emetre un comunicat celebrant el comportament dels aficionats anglesos a França, en què afegia que no tenien documentat cap cas de seguidor amb antecedents per violència que hagués decidit seguir la selecció femenina. Alguns aficionats sí que es van desplaçar de Portugal a França per seguir, amb pocs dies de diferència, els homes i les dones, però es tractava d’aficionats sense historial delictiu. El que podria semblar un fet normal s’ha convertit aquests dies en notícia a Anglaterra, on cada cop que la selecció masculina juga fora de casa es viuen greus incidents.
Emma McIntosh, una aficionada de Newcastle que va arribar amb ferri a Le Havre, on es jugava l’Anglaterra-Noruega, va explicar al diari The Guardian : “M’agrada l’ambient. Hi ha menys alcohol que als desplaçaments amb la selecció dels nois, on he anat alguns cops i on he arribat a passar por. Aquí és un ambient festiu. I amb les amigues hem aprofitat l’avinentesa per anar a veure museus abans del partit”. A les pàgines del Daily Mail, un matrimoni de Liverpool explicava: “Sens dubte, volem repetir en un Mundial femení. No l’havíem seguit mai, la selecció. Però després de veure els partits de la fase de grups per la televisió ens hem animat a venir-hi. És una experiència genial poder venir a un partit sense por de baralles”. En el partit contra Noruega, la premsa va perseguir David Beckham, que va voler ser a la graderia amb la seva filla. Beckham, que ja va participar en la campanya per anunciar les jugadores seleccionades per anar a França, va comentar: “Veure un estadi ple de famílies és una meravella”. Famílies que, de passada, poden gaudir amb els èxits de l’equip entrenat per Phil Neville.