Amor d’hivern, amor d’estiu

Llegim a l’ARA que diversos investigadors xinesos, anglesos i estatunidencs han fet un estudi en primats: goril·les, orangutans, ximpanzés i bonobos. L’estudi, publicat, com se sol fer en aquests casos, a la revista Science, conclou això: “L’existència de períodes històrics freds ha afavorit l’increment de societats més complexes i igualitàries, en el sentit que estan formades per grups de mascles i femelles que conviuen junts i que estableixen lligams de protecció i suport més intensos”.

Inscriu-te a la newsletter Ara ve NadalLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Societats més igualitàries si fa fred? Més complexes? Mascles i femelles que estableixen lligams de protecció? Correcte, sí, perquè d’escalfor en desprenem tots, i segons com, les femelles més. Per tant, és evident que els primats, davant d’una nit freda, s’abraçaran, s’arrauliran l’un en braços de l’altre. Al jaç o a la branca de l’arbre que aquests primats fan servir per dormir, el contacte és desitjable, fins i tot entre aquells primats que fa tants anys que són parella. Els primats, davant del fred, faran allò de dormir amb els fills al mateix jaç i no els jutjarà ningú. A l’hivern, la matriarca primat li diu als seus primatets: “Si surts, fes el favor d’esborrifar el pèl, que fa fred! Com pot ser que no tinguis fred? Esborrifa el pèl ara mateix o no te’n vas de la branca!” A l’estiu, en canvi, els primats estan neguitosos. Els que tenen sobrepès, perquè es passen el dia a la palmera engolint plàtans, suen més i se’ls enceten els engonals. Per això, de vegades, a l’estiu es posen agressius. L’hivern afavoreix l’amor dels primats, esclar.

Cargando
No hay anuncios

Diuen els investigadors que en aquest estudi fet amb primats no s’hi han inclòs homínids. No m’estranya. Com a homínida els puc dir que no cal. Nosaltres som el mateix que els primats. Ens estimem sempre més a l’hivern.