29/05/2022

Amber Heard i Johnny Depp: entre l'espectacle i la lapidació

BarcelonaEls judicis mediàtics poden ser un bon entreteniment, però és innegable que exploten les baixes passions de la parròquia. I, cosa més important, poden alterar el que hauria de ser una deliberació estrictament tècnica sobre si un comportament encaixa així o aixà en el codi penal. L'excel·lent sèrie American crime story ho retratava a la perfecció en la seva recreació del judici a O.J. Simpson: el seguiment televisiu va facilitar que la defensa jugués la carta del racisme i posés als peus dels cavalls la pobra fiscal que intentava armar el cas.

Inscriu-te a la newsletter Ara ve NadalLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Trenta anys després, som en una altra era. El judici que enfronta Amber Heard i Johhny Depp està sent mediàtic, també, però la principal novetat és com ha conquerit les xarxes socials i quin tipus de comunicacions i reaccions està generant. És molt difícil tenir perfil a Twitter, Instagram o TikTok sense topar amb muntatges que ridiculitzen algun dels contendents. Per la meva experiència, diria que Heard és qui n'està sortint més malparada. I diria també que no és casual que sigui la dona qui rep el gruix d'invectives. Mems cruels a compte de l'acusació de Depp segons la qual ella va defecar al seu llit, a tall de regalet. Vídeos d'ella mocant-se insinuant que en realitat estava esnifant cocaïna en plena declaració. Tiktoks d'ella amb missatges de text que presumptament havia enviat, falsejats.

Cargando
No hay anuncios

De fet, el principal canvi entre els judicis mediàtics i els judicis a les xarxes és que, en el segon cas, la destrucció de qualsevol intent d'ajuntar les peces del trencaclosques és ja absoluta. No importa arribar a una conclusió raonada, o desitjar que es faci justícia –fa cursi només d'escriure-ho–. Només importa participar en una lapidació col·lectiva basada en l'instint (o els prejudicis) sobre qui és el bo i el dolent en un judici. Talment com si fos una pel·lícula.

Llegim premsa rosa perquè la percebem com un univers a banda, més ple de personatges que de persones. Les seves extravagàncies, lluny de les nostres grises vides de mortals sense mansió a Malibú, serveixen per airejar més d'un ressentiment social. Però aquesta tendència corrosiva de les xarxes no fa cap favor al personal i, a sobre, perpetua la maquinària de triturar arbitràriament basant-se en manies i subjectivitats dubtoses. I, per damunt de tot, suposa la celebració dels instints primaris i del menyspreu a la idea –fonamental per a la convivència– que un judici tradicional és perfeccionable, però és la millor eina que tenim com a societat per dirimir un conflicte. Fins i tot si enfronta dos personatges com Johnny Depp i Amber Heard.