03/08/2024

Ser agraïda allarga la vida

2 min
Els estereotips ens presenten la vellesa com un moment de declivi

En un món on la recerca de la longevitat ha estat una constant al llarg de la història, em va agradar llegir fa uns dies els resultats d’un estudi científic publicat aquest mes de juliol que acabem de liquidar. Les lletres de la conclusió de l’article s’il·luminaven soles en llegir-les: l'agraïment podria ser la clau per allargar la vida dels adults grans, en particular de les dones grans.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

L'estudi, liderat per la investigadora Ying Chen, de la Facultat de Salut Pública de la Universitat de Harvard, va analitzar dades de més de 49.000 dones grans (provinents d’una cohort d’infermeres que es va seguint des del 1976), amb una mitjana d'edat de 79 anys. Els resultats van mostrar que les participants que van experimentar sentiments d'agraïment més alts en un índex específic tenien un 9% menys de risc de mortalitat per totes les causes durant els quatre anys següents de l'estudi. El més sorprenent és que, segons els resultats, l'agraïment sembla protegir contra totes les causes específiques de mortalitat estudiades, sent més significatiu contra les malalties cardiovasculars.

Tot i que estudis previs ja havien demostrat que l'agraïment estava associat a un menor risc de problemes de salut mental i a un major benestar emocional i social, la seva relació amb la salut física era menys coneguda fins ara. Aquest estudi proporciona la primera evidència empírica sobre una disminució de la mortalitat. Amb tot, com sovint passa amb la recerca pionera, calen més estudis que repliquin els resultats en mostres més diverses i representatives, així com recerca que permeti entendre el mecanisme concret de la gratitud sobre la longevitat.

És important destacar que l'estudi va adoptar el que els investigadors anomenen “un enfocament conservador”, controlant per dades sociodemogràfiques, historial de salut, estils de vida i factors com ara la participació social, la implicació religiosa i l'optimisme, que sovint se superposen amb l'agraïment. Això reforça la idea que l'agraïment, per si mateix, pot tenir un efecte positiu sobre la salut.

En un moment en què la promoció de l'envelliment saludable és una prioritat de salut pública, aquesta recerca científica obre noves perspectives sobre com les nostres actituds mentals poden influir directament en la nostra longevitat. L'agraïment, una eina accessible a tothom, podria convertir-se en un recurs psicològic de molta vàlua.

Com a societat, potser en lloc de buscar la font de l'eterna joventut només en píndoles o intervencions costoses, estaria bé plantejar-nos que la clau per a una vida més llarga i saludable pot trobar-se en la nostra pròpia actitud davant la vida. En definitiva, aquest estudi ens convida a reflexionar sobre la importància de l'agraïment no només com a norma de bona conducta social, sinó com a possible eina per millorar la nostra salut física, a més de la salut mental. Qui sap, potser la propera vegada que donem les gràcies no només estarem sent educats, sinó que també estarem afegint uns quants dies més a la nostra vida.

Marta Aymerich és directora de l’eHealth Center de la UOC
stats