Quan l’administració va tard i malament
Dilluns, el Telenotícies de TV3 va emetre un vídeo firmat per la periodista Esther Ortega que estaria bé que se’l mirés el Govern abans de la reunió setmanal del consell executiu.
Començo pel final: el gener del 2022 es va iniciar el període per demanar subvencions per a la instal·lació de plaques solars, però fins a l’any que ve, 2024, no es començaran a pagar.
Amb el titular ja n’hi hauria prou perquè sortís algú a demanar disculpes, ara que és temporada, però a mesura que vas entrant en la lletra petita demanaries alguna cosa més forta que disculpes.
Sinopsi argumental: conscienciats per l’emergència climàtica i escaldats pels augments estratosfèrics del gas, la llum i el petroli, què fan milers i milers de particulars i empreses? Instal·lar plaques solars al terrat per a autoconsum. Aleshores s’anuncien unes ajudes europees i, lògicament, només la primera setmana la Generalitat ja rep 10.000 sol·licituds.
Però la Generalitat no té prou funcionaris per atendre les peticions. Triga tres mesos a tenir-ne 20, i fins al mes que ve no seran 40. Explicació oficial: "No estàvem dimensionats per assumir tota aquesta allau de sol·licituds. I, com que som administració pública, el procediment per contractar és complex”.
A més a més, la quantitat de documentació requerida i el sistema informàtic per entrar-la esgoten la paciència de qualsevol, encara que estigui acostumat a navegar entre formularis. Al vídeo surt un instal·lador explicant que en altres països han acabat abans a còpia de permetre deduccions en l’IRPF.
Entre que els diners venen de Brussel·les, que Madrid dissenya les bases de les ajudes i que la Generalitat les tramita, el resultat és que la vida de la gent sotmesa a l’exigència de resultats va per un cantó i les administracions i la seva burocràcia per un altre. I això no és admissible.