16/09/2023

Abolir la prostitució a la Unió Europea

Aquesta setmana el Parlament Europeu (PE) ha aprovat a Estrasburg un informe d'iniciativa pròpia de la diputada socialista alemanya Maria Noichl sobre la regulació de la prostitució. Amb la votació de dijous, els eurodiputats i eurodiputades van aprovar continuar avançant en el camí cap a l'abolicionisme de la resolució Honeyball, votada el 2014, i van demostrar el seu compromís per una Europa lliure de violència contra les dones i les nenes. Amb aquesta votació, el Parlament Europeu va deixar clar que la prostitució és una forma de violència i que la implementació de programes de suport i sortida per a les supervivents és la millor manera d'abordar-la, perquè les dades demostren que la legalització no és la solució.

Inscriu-te a la newsletter Guerres mutantsLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Abordant les causes de la prostitució, l'informe insisteix especialment en la importància de garantir un suport sanitari, social, educatiu i econòmic a les persones que es prostitueixen, ja que la pobresa i l'exclusió social són la base d'aquesta forma d'explotació sexual. L'enfocament abolicionista no només pretén garantir als supervivents de la prostitució eines per recuperar la seva agència i autonomia, sinó que posa la càrrega de l'estigmatització i la vergonya sobre els anomenats "compradors de sexe", que creuen que es pot comprar el consentiment. La protecció de les dones joves també es troba entre les prioritats del PE, ja que l'informe subratlla l'impacte negatiu de la normalització de la prostitució en les percepcions i expectatives que tenen les joves en termes de sexualitat i relacions entre dones i homes.

Cargando
No hay anuncios

L'aprovació de l'informe, tot i ser molt rellevant i molt celebrada pel moviment abolicionista, no va acabar d'aconseguir incloure una petició explícita a la promoció, per part de la UE, del model nòrdic abolicionista. A la UE hi ha escenaris molt diversos per afrontar la prostitució, des dels països regulacionistes com Alemanya fins als abolicionistes com Suècia. El fet que la ponent de l'informe hagi estat una diputada de l'SPD alemany, partit que governa el país juntament amb els verds, no pot passar desapercebut. La legalització de la prostitució a Alemanya ha servit a corrents polítics de signe divers com un exemple a seguir. Lamentablement, la realitat no reflecteix la bona voluntat que segurament tenia el legislador alemany quan va dissenyar una política pública legalitzadora de la prostitució. L'informe fa referència a la manera com la regularització no ha millorat en cap cas la situació de les dones en situació d'explotació i que fins i tot "en aquells casos en què la prostitució és legal, resulta molt més fàcil per als traficants de persones servir-se del marc jurídic per explotar les víctimes [...] i que l'ús de negocis legals per encobrir activitats d'explotació és força comú entre els traficants de persones".

La manera com cal adreçar una innegable font de discriminació vers les dones com és la prostitució és un debat intens dins del moviment feminista. Crec que no menteixo quan dic que moltes dones que avui defensem l'abolicionisme com la millor forma d'acabar amb aquesta deplorable vulneració dels drets, en algun moment hem pogut defensar la regulació de la prostitució. A mi també em va semblar que podia ser una opció a considerar. Lamentablement, les dades en aquells països on s'ha legalitzat demostren que n'augmenta el consum, no es redueix l'explotació i el tràfic, i alhora ajuda a legitimar un sistema patriarcal on les dones són un objecte més del mercat.

Cargando
No hay anuncios

Els informes d'iniciativa pròpia (INI) del PE no són vinculants. En el procediment legislatiu europeu només la Comissió Europea (CE), com a garant de l'interès de la UE, té capacitat d'iniciativa legislativa. El PE utilitza els INI per posar sobre la taula temes sobre els quals creu que la UE hauria de regular, i vol així pressionar la CE per adreçar la regulació de la prostitució seguint un model abolicionista arreu de la UE.

La prostitució és una de les pitjors formes de violència contra les dones, i com a tal s'ha de combatre i no promoure. La UE ha d'actuar coordinadament per abolir-la, desenvolupant estratègies a escala europea però també en els diferents estats membres. Una societat igualitària entre homes i dones i al llarg de tota la UE és incompatible amb una realitat de vulneració de drets camuflada de consentiment. La Comissió té la responsabilitat de donar resposta al clamor expressat al Parlament i posar-se en marxa per acabar amb aquest tipus de violència sexista, classista i racista que és la prostitució.