¿Volem de debò canvis substancials?

i Albert Pla Nualart
25/04/2020
2 min

L’hegemonia ideològica expulsa de l’àmbit del “raonable” -del que es considera “sentit comú”- aquelles idees que hi entren en conflicte. Qui les defensa acaba sent titllat de ximple, irresponsable o subversiu. Per això resulta tan difícil sortir d’aquesta crisi del covid amb canvis substancials -per imprescindibles que siguin-, perquè són canvis irreconciliables amb la ideologia hegemònica i, per tant, “forassenyats”. En trobem un clar exemple en el recent i confinat Sant Jordi. Tothom amb un mínim de cultura i sensibilitat tenia clar que l’últim que calia fer era comprar llibres a Amazon, però quan aquesta lògica ciutadana s’eleva a categoria, el que queia pel seu propi pes esdevé absurd i impracticable. L’anècdota és no comprar a Amazon per Sant Jordi, la categoria és concloure que el model de negoci d’Amazon s’està carregant el model de societat a què aspirem. La conclusió lògica en un país coherent i democràtic seria il·legalitzar el model de negoci d’Amazon.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Canvis substancials vol dir això. No vol dir concloure que si el gegant antisocial ens fa la gràcia d’establir aquí el seu quarter general i d’afavorir-nos amb uns quants milers de precaris i alienants “llocs de treball”, ja podem estar contents i agraïts. Vol dir actuar per principis: si és antisocial, si és anticiutadà, si és deshumanitzador, fora, fora i fora. “¿M’estàs dient, per tant, ximple i subversiu, que vols marxar del mercat lliure?” Sí, estic dient que això que anomeneu “mercat lliure” ens està destruint i esclavitzant. Perquè cap “mercat” pot tenir la “llibertat” d’anar contra el bé comú fent-nos més pobres a tots (en tots els sentits) per fer més rics els ultrarics. Estic dient que sense sortir d’aquest “mercat” no hi pot haver canvis substancials.

Poso Amazon com a exemple perquè és un cas extrem. És un model que maximitza la desigualtat i desertitza la vida col·lectiva, que creix i s’enriqueix esquinçant el teixit social, suburbialitzant els pobles i barris, descohesionant-nos. Però no és, ni de bon tros, l’únic exemple. N’hi ha centenars. I tornar-hi, com aquell qui res, no té res de canvi substancial. Què estarem canviant quan tornem a uns vols low cost en què donem per bo que el 80% del preu del bitllet l’hagin de pagar, sovint amb la seva vida, les generacions futures?

Cap societat fa canvis substancials si no qüestiona la ideologia hegemònica: si no té el coratge de començar de nou des d’unes altres bases. Mentre ens aferrem al precari “benestar” que ens enfonsa, ajornem l’inajornable i seguim avançant cap a un futur invivible. La primera societat que il·legalitzi Amazon, que no accepti vols low cost i posi la tecnologia -i el seu immens negoci- al servei dels ciutadans, farà canvis substancials. No se’n farà cap mentre ningú -cap persona, cap família, cap país- vulgui posar en risc la seva insolidària salvació. Com ja vaig dir en aquesta columna i avui repeteixo, és aquesta suma de salvacions unilaterals la que ens aboca a una condemna col·lectiva.

stats