El 8-M de Felip VI
El fet sembla gairebé un acudit, però és rellevant pel que fa a la manera d'entendre que té el rei d'Espanya, Felip VI, el seu paper com a cap d'estat. Aquest dimecres, 8-M, Dia Internacional de les Dones, la Casa Reial va difondre una fotografia del que se suposa que va ser l'acte més destacat que va protagonitzar el monarca en aquella jornada. La imatge es va publicar en un tuit amb aquest text (que traduïm del castellà que ens uneix com a llengua cooficial): “El Rei rep en audiència militar un grup de suboficials majors”. A la foto, en efecte, apareix Felip VI, ben dret al mig de la imatge, envoltat d'un grup ben nombrós d'homes uniformats, tots estirats com si s'haguessin empassat una granera (una escombra: així promovem també els parlars de la llengua cooficial). Personalment, no em queda clar si la paraula majors fa referència als galons dels suboficials rebuts en audiència, o bé a la seva edat. El fet és que, a banda del caràcter castrense i ranci de tot plegat, a la foto no hi ha ni una sola dona. O sí: per a més inri, hi ha una senyora retratada en un gran quadre que apareix al fons, penjat a la paret. Segurament es tracta d'alguna avantpassada del monarca, però tant se val: només ha servit perquè la foto, completament fora del temps i del sentit en què es mou la ciutadania, hagi rebut encara més crítiques i més burles a les xarxes socials.
Que la Corona espanyola trobi oportú compartir en societat una imatge desesperançadora en una data tan inapropiada ens recorda allò que se li sol criticar d'entrada: el seu caràcter d'anacronisme, la contradicció profunda que implica, per a una democràcia, el manteniment de la monarquia (ja sabem que els seus defensors ens citaran la llista de monarquies europees en països ben democràtics, però la contradicció conceptual no desapareix). Per altra banda, el fet no tindria més importància si els Borbons només fossin, com pot semblar, personatges de la premsa del cor. Però la Corona espanyola és un agent de la màxima rellevància dins el sistema polític i institucional espanyol. També jurídic, fins al punt que la Constitució del 78 va ser concebuda i redactada amb l'objectiu de salvaguardar aquesta institució, que hi queda consagrada com a veritable espina dorsal de l'estat de dret a Espanya.
Això hauria de comportar, en correspondència, una màxima escrupolositat i un màxim rigor per part de la Casa Reial a l'hora d'emetre les seves comunicacions. O potser sí que existeixen aquest rigor i aquesta escrupolositat, i allò que ens grinyola no és fruit de la descurança, sinó de la ideologia que impera (mai més ben dit) a la institució. Potser aquesta foto del rei en una mena de club masculí i una dona en un quadre és just el que pensa la Corona espanyola sobre el 8-M i els milions de dones que es van mobilitzar aquest dimecres i, en general, sobre les dones que no acaben d'entendre quina s'espera que sigui la seva aportació a la causa superior de la unitat d'Espanya. Que és, al cap i a la fi, allò que representa i personifica la figura del rei.