06/05/2022

El 3/24 passa de Von der Leyen

2 min

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va venir divendres a Barcelona. No acostuma a passar que grans representants polítics d’arreu del món vinguin a la ciutat, sobretot en els darrers anys. Li donaven un premi al Cercle d’Economia que clausurava la seva reunió anual. L’acte congregava les principals autoritats catalanes i espanyoles també. Lògicament, la trobada de Pere Aragonès amb Pedro Sánchez despertava un interès especial enmig de l’escàndol per l’espionatge. El 3/24 ens va mostrar en directe el moment de la trobada entre el president català i l'espanyol i, minuts més tard, com tots dos donaven la benvinguda a Von der Leyen. Al cap d’una estona també va oferir el discurs de clausura de Pedro Sánchez. Però, en canvi, ens vam quedar sense veure el discurs de la presidenta de la Comissió Europea, que va ser sòlid i interessant i va acabar citant Pau Casals. El canal 3/24 va prioritzar el bucle de notícies que feia hores que rodava amb la inèrcia habitual. Per seguir les paraules de la primera autoritat d’Europa des de Barcelona vam haver de passar pel canal de RTVE 24 Horas. Resulta incomprensible que si la cadena de notícies catalana tenia la infraestructura muntada per connectar en directe amb l’acte del Cercle d’Economia, no aprofités per oferir aquest esdeveniment. Van considerar més important regurgitar per enèsima vegada les notícies que feia hores que vèiem. La roda de sempre. La inèrcia repetitiva. No fos cas que l’actualitat ens esguerrés la rutina.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Darrerament hi ha hagut esdeveniments d’actualitat transcendents que el 3/24 tampoc ens ha ofert. El dia que Zelenski va comparèixer en directe al Congrés de Diputats, vam haver de connectar amb TVE o La Sexta. El 3/24 continuava a la seva amb la roda rutinària de notícies. Quan Emmanuel Macron i Marine Le Pen es van trobar cara a cara en el darrer debat electoral abans de la segona volta de les eleccions, els espectadors que el vam voler seguir també vam haver de recórrer al canal 24 Horas de TVE, que va fer una breu prèvia i una taula d’anàlisi posterior. Al canal 3/24 continuaven a la seva. Hauran de canviar el lema: "Gairebé tot el que vols saber, quan a ells els va bé explicar-t’ho". 

Ahir, el 3/24 va passar olímpicament de Von der Leyen. Es va esperar a connectar més tard, quan fos el torn de Pedro Sánchez. La primera autoritat europea, no. Però la primera autoritat espanyola, sí. 

La finestra al món que ha de suposar un canal de notícies ha d’anar més enllà d’allò que afecta la nostra pròpia política quotidiana. Aquest era l’esperit fundacional de TV3 i la filosofia dels seus informatius. La inèrcia avorrida i rutinària del 3/24 segurament deu tenir a veure amb els laments habituals de la manca de personal, els torns laborals i les limitacions de pressupost. Però l’ambició i el criteri de connectar en directe amb l’actualitat i allò que és notícia s’ha de notar. Ser un país normal no vol dir mirar-nos el melic. Vol dir saber què passa al món sense haver d’anar a les altres cadenes.

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats