El periodista Ali Lmrabet compleix un mes en vaga de fam però el Marroc no mou fitxa

Creix el suport internacional perquè el rei Mohamed VI intercedeixi en el conflicte i es retorni la documentació al referent de la lluita per la llibertat d’expressió al país nord-africà

Lmrabet mostrant un cartell, a la plaça de les Nacions de Ginebra, amb les condemnes i persecucions a què l’ha sotmès el Regne del Marroc pels seus articles.
Ara / Efe
28/07/2015
2 min

RabatEl periodista marroquí Ali Lmrabet, en vaga de fam a Ginebra des de fa un mes, no posarà fi a la seva protesta fins que el Marroc li lliuri el permís de residència i pugui, així, reobrir les seves revistes satíriques al país nord-afircà. Així ho va ressaltar el mateix Lmrabet aquest dilluns en una conversa via Skype amb els periodistes i militants de drets humans que es van reunir a la seu de l'Associació marroquina de Drets Humans (AMDH). "No demano l'impossible. Aquest és el meu dret i no sóc un kamikaze", va dir el periodista, per admetre que els metges li han recomanat l'hospitalització per la "preocupant situació en què es troba a causa del seu historial mèdic".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Lmrabet va insistir que, contràriament al que al·lega el govern marroquí, no viu a Espanya des de 2011 i que des de llavors resideix a la casa del seu pare a Tetuan. Segons defensa, té més de 30 documents administratius que ho proven. Davant d'aquesta situació, els militants de drets humans que es trobaven a la sala de l'AMDH van fer una crida perquè el rei Mohammad VI del Marroc "intercedeixi directament en el cas i garanteixi els drets del periodista com indica la Constitució de 2011". L'organització Reporters Sense Fronteres (RSF) també va enviar una carta oberta al monarca maroquí per expressar el seu suport al periodista, signada per organitzacions de drets humans i per nombroses personalitats "davant el silenci de les autoritats marroquines i l'estat de salut preocupant del periodista marroquí".

Lmrabet, directament, ja havia rebut aquest dissabte el suport de centenars de persones a la mateixa plaça de les Nacions de Ginebra en una manifestació per reclamar que es permeti la renovació dels seus documents d'identitat a la ciutat suïssa -ja que el seu delicat estat de salu no li permet desplaçar-se-. Els assistents també van anunciar la creació d'un Comitè Internacional des suport a Lmrabet.

El govern del Marroc no cedeix

Però mentre la pressió internacional creix, el Marroc no mou fitxa. Aquest dilluns, el ministre marroquí de l'Interior, Mohammad Hasad, va deixar clar que no se li atorgarà la residència a Lmrabet perquè "no resideix al Marroc". "La llei diu que per tenir un certificat de residència la persona ha d'estar un període de tres mesos al país, sigui Lmrabet o qualsevol altre. No transgredirem la llei perquè una persona sigui mediàtica", va comentar Hasad.

La denegació d'aquests documents impedeix a Lmrabet rellançar des del Marroc seu setmanari satíric 'Demain online', just ara que ha expirat la prohibició que li va imposar un tribunal marroquí d'exercir el periodisme al Marroc durant deu anys (2005-2015).

Aquesta no és la primera vaga de fam de Lmrabet, que al juny de 2003 ja va mantenir una durant 50 dies des de la presó per protestar per la seva condemna a tres anys de presó per "ultratge al rei" Mohammad VI, qui va acabar alliberant-lo el gener de 2004 després d'una campanya internacional pel seu alliberament.

stats