GRÈCIA

Grècia vota entre protestes "doloroses" retallades per evitar la fallida

La UE ja ha advertit al Parlament grec que o s'aproven les mesures o el país "es trenca". Sense les noves mesures fiscals, Atenes no rebrà el rescat europeu i no podrà pagar ni els sous ni les pensions. 'Indignats' i sindicats prenen posicions a la plaça Sintagma per impedir que tiri endavant el segon pla d'austeritat

La plaça Sintagma d'Atenes dimarts a la nit. AFP
Atenes
29/06/2011
3 min

Cristina Mas / Enviada especialLa responsabilitat del futur de Grècia i d'Europa recau avui sobre l'espatlla del Parlament grec, que ha de votar unes doloroses mesures fiscals per seguir rebent ajuda externa i evitar que el país es declari en fallida. La sessió parlamentària ha començat amb un retard de mitja hora a causa de les dificultats d'alguns diputats per entrar a la cambra. La policia ja ha acordonat els voltants i els carrers que duen al parlament. El debat s'allargarà fins al migdia i s'espera que la votació es faci cap a les due o tres de la tarda, hora local.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'objecte de la votació és un nou paquet de mesures amb les quals el govern grec aspira recaptar 78.000 milions d'euros fins al 2015 per reduir el seu enorme dèficit i fer sostenible el seu deute, que supera els 355.000 milions d'euros.

El cap del govern, el socialista Iorgos Papandreu, i el seu nou ministre de Finances, Evangelos Venizelos, han instat els 155 diputats del seu partit, el governant PASOK, a fer un "deure patriòtic" i que donin suport a les mesures "doloroses, però necessàries".

A poques hores de la crucial votació es mantenia l'enigma sobre la decisió final d'un parell de diputats del PASOK que han expressat les seves profundes objeccions cap a les noves retallades i els plans de privatitzar l'empresa semiestatal de l'electricitat (DEH).

La totalitat de l'oposició ha declarat que no donarà suport a Papandreu.

El grup socialista parlamentari compta amb 155 dels 300 escons parlamentaris i, per tant, amb la necessària majoria absoluta per aprovar el paquet, però hi ha dubtes sobre la capacitat del govern de Papandreu de poder-l'ho implementar amb un suport tan fràgil i fer front al creixent descontentament social.

Segona jornada de vaga

Els treballadors continuen avui les seves protestes en una segona jornada de vaga general que des de la matinada de dimarts ha paralitzat el transport al país, alterat els seus vols, afectat l'activitat econòmica i ha portat la violència al carrer després d'un mes de pacífiques protestes per part dels desenes de milers de descontents a la places del país.

Tensió a la plaça Sintagma

Un concert al cor de la capital grega va posar ahir punt i final a les primeres 24 hores de vaga general prèvies, marcades pel debat al Parlament sobre el segon pla d'austeritat. Els grups s'alternaven a la plaça Sintagma d'Atenes mentre a només 20 metres, just davant del Parlament, la policia no deixava de llançar gasos lacrimògens. L'ambient estava carregat i era complicat respirar. Els joves repartien pots d'antiàcid estomacal, un remei que els manifestants han descobert com a antídot contra els gasos.

La reunió va tirar endavant sense conseqüències, però els antiavalots presidien de lluny, contra alguns indignats, l'escena, tot protegint el Parlament. Avui, dimecres, tant sindicats com indignats han convocat una manifestació encara més gran pels carrers d'Atenes, en què està previst que arribin autobusos d'arreu del territori. La protesta acabarà altra vegada a la plaça Sintagma.

Què hi ha en joc?

Papandreu afronta, doncs, el descontentament fora i dins del Parlament, i també el perill de la fallida del país, reflectit en la declaració del comissari europeu Olli Rhen, que ahir va advertir als grecs que "o s'aproven les mesures o el país es trenca".

I és que l'impagament de Grècia serà inevitable sense l'aprovació d'aquest paquet, ja que el país no rebria el proper tram, de 12.000 milions d'euros, del gegantí rescat concedit el maig de 2010 pel Fons Monetari Internacional (FMI) i la Unió Europea (UE).

Sense aquests diners, Atenes no podria pagar els sous i les pensions al juliol i faria fallida, amb un efecte imprevisible en l'euro i altres països com Irlanda, Portugal, Itàlia o Espanya.

stats