Internacional 28/07/2013

Cues a Bamako per votar a les eleccions presidencials malianes

El president que les guanyi haurà de legitimar la transició política que va arrencar amb el cop militar de l'any passat

Efe
2 min
Centenars de persones han fet cua a Bamako per votar a les eleccions presidencials / AFP

BamakoEls col·legis electorals de Bamako i de diverses ciutats de Mali han registrat una important afluència en les primeres hores de la jornada electoral en aquest país africà, on set milions d'electors estan convocats a elegir un nou president. A Bamako, centenars de persones, la majoria joves, feien cues en alguns centres electorals des d'una hora abans de l'obertura dels col·legis, com ha pogut constar Efe.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Molts votants han hagut de recórrer diversos quilòmetres a peu fins a poder arribar al centre més pròxim, en una jornada marcada per l'entusiasme i les grans mesures de seguretat. Segons el comandant en cap del grup mòbil de seguretat, Diamun Tenin, s'han mobilitzat més de 1.000 agents de reforç des de les primeres hores del matí per garantir les condicions adequades que permetin el desenvolupament de les operacions de vot.

El president interí de Mali, Dioncunda Traore, ha votat en un col·legi situat al barri de Lafiabugu de Bamako. En una declaració als mitjans, Traore ha mostrat la seva satisfacció per la preparació i el desenvolupament de la jornada i ha insistit en la seva crida als seus compatriotes a acudir en massa a votar. "Em sento molt satisfet per les condicions generals de l'organització de les votacions. Crec que són les eleccions més ben organitzades des del 1960", ha dit el president, que també va dedicar unes paraules a tots els països que han ajudat Mali des que va esclatar la crisi política l'any passat.

A falta d'informació oficial sobre l'índex d'afluència, fonts locals de les ciutats septentrionals de Gao, Tombouctou i Kidal han subratllat la important afluència que s'ha registrat en aquestes localitats fins al migdia.

Els malians estan convocats a les urnes per triar un nou president entre 27 candidats que haurà legitimar la transició política que va arrencar poc després del cop militar que va deposar al president Amadu Tumani Turé i va acabar amb l'ordre constitucional el 22 de març de l'any passat.

Segons un sondeig de la setmana passada, el favorit en aquests comicis és l'exprimer ministre i expresident del parlament Ibrahim Bubacar Keita, del partit Agrupació per Mali (RPM), seguit de l'exministre de Finances Sumalia Cisé, de la Unió per la República i la Democràcia (URD).

La seguretat s'ha convertit en un dels principals reptes del dia, després que ahir el moviment Monoteisme i Jihad a l'Àfrica de l'Oest (MYAO) amenacés d'atemptar contra els col·legis electorals i les casernes militars i de la gendarmeria.

Els 2.123 col·legis electorals distribuïts per les vuit províncies del país han obert les portes a les vuit del matí i les tancaran a les sis de la tarda.

stats