Vuit milions de damnificats
El degoteig de les ajudes encén la frustració i les queixes cap a la gestió del govern del Nepal
Els habitants de Kàtmandu segueixen instal·lats en tendes de campanya als carrers de la ciutat, quatre dies després del fort terratrèmol que va colpejar el Nepal dissabte passat. La seva principal preocupació ara és la falta d’aigua potable, a causa dels danys que el sisme va ocasionar en el sistema de canonades de la ciutat. La lenta resposta del govern davant la urgent necessitat de mecanismes potabilitzadors, entre moltes altres demandes bàsiques, ha generat una creixent frustració social cap a l’executiu del Nepal, que està tenint problemes per lliurar l’ajut a les poblacions de les zones muntanyoses més remotes.
Ahir l’ONU va xifrar en vuit milions (d’una població total al país pròxima als 28 milions) les persones afectades per la tragèdia, de les quals dos milions viuen en els 11 districtes més colpejats pel terratrèmol. Mentrestant, la xifra de víctimes mortals segueix creixent: el balanç oficial ja és de 5.057 morts i 10.915 ferits, amb un càlcul de desplaçats de 450.000 persones.
El programa d’aliments de l’ONU va començar ahir mateix a repartir menjar amb l’objectiu d’arribar en tres mesos als 1,4 milions de persones que calculen que en tenen necessitat urgent. Aquest programa d’emergència costarà 116 milions de dòlars (105 milions d’euros).
Negligència o corrupció
Des de dissabte, el govern nepalès ha posat en marxa plans de resposta al desastre, ha mobilitzat el 90% de l’exèrcit i ha rebut avions carregats d’ajuda de dotzenes de països, entre els quals l’Índia i la Xina, dos dels veïns i grans rivals del Nepal.
Però la població es queixa que l’ajuda no els està arribant o està arribant massa lentament. Molts acusen el govern d’incompetència, negligència o fins i tot de corrupció.
“No crec que el govern estigui fent res”, deia ahir Sudesh Tulachan, obrer de la construcció i propietari d’una botiga, que es refugiava de la pluja sota un tendal on s’aixoplugaven centenars de veïns de Kàtmandu sense casa, entre ells 24 dels seus familiars.
“El govern només ens ha donat aquest tendal, però de tota la resta ens n’hem hagut de fer càrrec nosaltres mateixos”, deia, davant els gestos d’assentiment dels seus familiars. És una queixa comuna en els campaments de tendes dispersos per tot Kàtmandu, on les rèpliques han dissuadit molts veïns de dormir sota sostre i on molts edificis antics han quedat convertits en muntanyes de runa. Però el govern s’enfronta a un dilema en la distribució de l’ajuda, segons deia un oficial militar d’alt rang. Malgrat les queixes dels residents urbans, les necessitats més urgents són als llogarets aïllats en valls i muntanyes remotes, on el terratrèmol va causar esllavissades de terra devastadores.
El primer ministre del Nepal, Sushil Koirala, calculava ahir que la xifra de morts pot acabar arribant prop dels 10.000. Això superaria els 8.500 morts que es van registrar en l’últim gran sisme d’aquest tipus al país, l’any 1934.
El mal temps dificultava ahir les tasques de rescat, sobretot en aquestes àrees més remotes, però alguns casos encara oferien esperança: a Kàtmandu els equips de rescat van aconseguir treure d’entre la runa una dona de 32 anys paraplègica. Després de quatre dies, estava ferida però estable. “El nostre objectiu principal és rescatar les persones”, explicava als periodistes el general Jagadish Pokharel, portaveu de l’exèrcit del Nepal.
Corcat per les rivalitats polítiques, el govern no pot jugar gaire amb les demandes de ciutadans desesperats. S’haurà de preparar si l’aigua potable i els ajuts no arriben en els pròxims dies i, per tant, no mitiguen la frustració pública.