PRÒXIM ORIENT

Israel no pot contenir l’explosió palestina

Cremen el temple del patriarca Josep a Nablus i un jove, que volia apunyalar un soldat a Hebron, mor

ATACS SOLITARIS  Un jove palestí va morir a trets després d’intentar apunyalar un soldat a Hebron.
Cristina Mas
17/10/2015
3 min

BarcelonaL’espiral de tensió a Israel i als territoris ocupats palestins continua fora de control, malgrat les últimes mesures del govern de Benjamin Netanyahu per segellar els barris àrabs de Jerusalem. Un grup de palestins va cremar el temple del patriarca Josep a Nablus i un jove va morir a trets després d’haver intentat apunyalar un soldat prop d’Hebron. El jove s’havia acostat als soldats vestit amb una armilla de periodista i l’escena la van gravar càmeres de televisió. A Gaza un jove palestí va morir pels trets de l’exèrcit en una protesta a Erez, punt de control israelià a la frontera de la franja, on 27 joves més van resultar ferits per foc real en enfrontaments amb l’exèrcit.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president palestí, Mahmud Abbas, va condemnar l’atac al temple després que la policia palestina dispersés els manifestants. “Aquest acte ofèn la nostra cultura, la nostra religió i la nostra moral”, va dir Abbas, que es va comprometre a reparar els desperfectes causats per l’incendi. En un comunicat, l’exèrcit israelià prometia “trobar i detenir els autors de l’incendi”.

La pregunta que flota a l’aire és si les dues últimes setmanes de confrontació als carrers de la Cisjordània ocupada són els primers compassos d’una nova Intifada o si el moviment, protagonitzat pels joves sense el suport de la direcció política palestina, s’acabarà esgotant. “A cada palestí mort o ferit, la vida de la protesta s’allarga i també hi intervé la falta d’esperança: sense un procés de pau creïble és impossible pacificar una joventut desil·lusionada que representa la majoria de la població palestina”, escriu el periodista palestí Daoud Kuttab al portal Al-Monitor. I és que els joves de Cisjordània tenen poc a perdre: segons les últimes estadístiques de l’Autoritat Palestina un 40% estan a l’atur i no hi ha res que els faci pensar que la seva vida pot canviar en el futur. El procés d’Oslo, que va servir per crear l’Autoritat Palestina però no per aturar l’expansió dels colons israelians a Cisjordània i Jerusalem Est, els ha deixat orfes d’esperança i també de direcció política. Hamàs crida a la Intifada, però la seva força se centra sobretot en una franja de Gaza que encara no s’ha recuperat de l’ofensiva israeliana de l’estiu del 2014.

Un post a Facebook d’Abdalhadi Alijla, director del Centre d’Estudis del Pròxim Orient, al Canadà, s’ha fet viral entre els joves palestins: “Els líders de Fatah que han estat catapultats a posicions de poder no permetran una nova Intifada perquè els agrada l’ statu quo. Els funcionaris i la classe mitjana tenen hipoteques i un nivell de vida a defensar i no permetran que es qüestioni la coordinació de seguretat [entre l’Autoritat Palestina i Israel]”. Però malgrat l’escepticisme de la majoria d’analistes palestins, la violència es va incrementant.

20.000 palestins aïllats

A Jerusalem, fins ara un dels epicentres de la protesta, la jornada de lluita convocada per les organitzacions palestines va tenir menys ressò, davant el desplegament de la policia i l’exèrcit israelià, que estan segellant els barris àrabs. Les entrades al districte d’Issawiya, situat a la vall d’un dels campus de la Universitat Hebrea, van ser segellades, i 20.000 palestins van quedar-hi tancats. Una altra situació explosiva.

“Només estem en els primers estadis d’un nou cicle de violència. Després del que hem vist, no m’imagino la gent tornant a casa tranquil·lament”, adverteix Mukhaimer Abu Saada, professor de ciència política a la Universitat Al-Azhar de Gaza. Mentrestant, les repercussions en un món àrab en flames comencen a fer-se sentir. A Jordània milers de persones van sortir ahir al carrer per reclamar la fi de l’acord de pau del regne haiximita amb Israel”.

stats