Unió Europea

París i Berlín proposen lluitar contra la immigració irregular tornant a controlar les fronteres dins la Unió Europea

França i Alemanya consideren que l'espai Schengen no es respecta i que cal un mecanisme per protegir la Unió Europea de l'exterior. Els controls fronterers serien provisionals i la decisió correspondria a la sobirania nacional

Efe
19/04/2012
2 min

ParísFrança i Alemanya volen que els estats puguin restablir els controls fronterers interns de forma provisional quan considerin que algun dels països de l'espai Schengen no aconsegueix aturar un flux massiu d'immigrants. Els ministres de l'Interior de França, Claude Guéant, i d'Alemanya, Hans Peter Friedrich, assenyalen en una carta enviada a la presidència danesa de la Unió Europea que els controls fronterers interns tindrien un caràcter temporal. A més, insisteixen que la decisió ha de correspondre a cada país, no a la Comissió Europea, i que aquest punt "no és negociable". "La prevenció de les amenaces a la seguretat i a l'ordre públic correspon a la sobirania nacional", han subratllat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El mecanisme que proposen busca fer front "a l'eventualitat que un estat membre no pogués respectar les seves obligacions" sobre el tractat de Schengen, i els ministres al·ludeixen en concret als problemes per lluitar contra la immigració irregular "en les fronteres del sud i de l'est de la UE ". El ministre francès d'Exteriors, Alain Juppé, ha estat més explícit i s'ha referit a la frontera entre Grècia i Turquia. El president Nicolas Sarkozy ja va titllar de "colador" per a immigrants el pas fronterer a principis de mes.

Els ministres de l'Interior de França i Alemanya asseguren que les regles de Schengen no es respecten i que cal "un mecanisme d'assistència" que garanteixi el compliment de les normes comunes, i molt particularment "un mecanisme de compensació" per quan un país "es mostra incapaç d'assegurar les seves obligacions de protecció de les fronteres exteriors de la UE.

A més, Juppé, ha justificat aquesta iniciativa perquè el tractat de Schengen "no s'ha aplicat de manera satisfactòria" i la lliure circulació de persones només té sentit si hi ha "un control efectiu de les fronteres externes". El cap de la diplomàcia francesa, que ha insistit que "una Europa forta és una Europa que té fronteres", ha dit que no comparteix la visió dels que pensen que la UE "pot seguir ampliant-se indefinidament".

stats