Els caces dels Estats Units ja bombardegen Síria des de Turquia
BarcelonaUn any després de l’inici dels bombardejos nord-americans a l’Iraq per lluitar contra l’Estat Islàmic, Washington comença una nova fase d’una guerra en què fins ara s’ha apuntat pocs èxits. Sis caces F-16 nord-americans es van desplegar ahir a la base aèria turca d’Incirlik, al sud-est del país, per reforçar la missió.
És la materialització de l’acord firmat al juliol entre Washington i Ankara, que permet a la coalició internacional fer servir les bases turques per atacar els jihadistes, particularment a Síria. Fins ara els Estats Units només havien utilitzat la base turca més pròxima a la frontera amb Síria per a operacions amb drons.
Campanya contra els kurds
L’anunci arriba dues setmanes després de l’inici de la campanya de bombardejos de l’exèrcit turc al nord de Síria, que ha fet esclatar el procés de pau del govern de Recep Tayyip Erdogan i la guerrilla kurda del PKK. La campanya de bombardejos turcs arriba precisament quan les milícies kurdes del nord de Síria, aliades del PKK, havien començat a avançar per unificar els tres cantons que controlen al país, després de la derrota dels jihadistes a Kobane. També és una resposta del govern turc a la victòria electoral dels kurds a les eleccions del juny.
Tot i que Erdogan justifica la campanya en el marc de l’operació internacional contra l’Estat Islàmic, cada dia que passa és més evident que el seu principal objectiu són els kurds. L’agència semioficial Anadolu informava ahir de la mort de “390 terroristes, a més de 400 que han quedat ferits, 150 dels quals en estat greu”, en referència a les baixes kurdes. Fa una setmana la mateixa font parlava de 260 guerrillers morts. Des del 24 de juliol els caces turcs han bombardejat amb freqüència el nord de l’Iraq, mentre que el PKK ha reivindicat diversos atacs contra les forces de seguretat turques.