Els EUA van demanar dades de 19.000 usuaris de Facebook i 32.000 de Microsoft

Un acord amb les autoritats nord-americanes ha permès a les empreses detallar quin tipus d'informació van donar al govern. L'escàndol ha obert el debat sobre la privacitat a la xarxa als EUA

Europa Press
15/06/2013
2 min

WashingtonLa xarxa social Facebook va rebre peticions de dades de fins a 19.000 usuaris per part del govern dels Estats Units, que també va demanar informació sobre 32.000 persones al gegant informàtic Microsoft durant l'últim semestre de l'any passat, segons han confirmat totes dues companyies.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Diversos organismes de l'administració presidida per Barack Obama van realitzar, en total, entre 9.000 i 10.000 peticions d'informació d'entre 18.000 i 19.000 usuaris a Facebook, que ha destapat ara aquestes dades en virtut d'un acord aconseguit amb les autoritats de seguretat nord-americanes.

Microsoft, per la seva banda, va rebre entre 6.000 i 7.000 peticions, avisos i ordres d'organismes locals, estatals i federals dels Estats Units que afectaven a 31.000-32.000 usuaris.

En un comunicat, l'advocat general de Facebook, Ted Ullyot, precisa que les peticions d'informació anaven "des d'assumptes com un xèrif local tractant de trobar un nen desaparegut fins a un cap policial federal que perseguia un fugitiu, un departament policial que investigava un assalt o un funcionari de la seguretat nacional investigant una amenaça terrorista".

Facebook emfatitza que "va examinar" cada petició governamental i l'advocat de la xarxa social sosté que "van rebutjar amb freqüència algunes peticions o van requerir al govern que rebaixessin substancialment les seves sol·licituds".

Microsoft, a través del seu vicepresident, John Frank, aclareix en un comunicat que, en virtut de l'acord signat amb l'administració nord-americana, la companyia només pot facilitar dades "agregades" de no més de sis mesos sobre les sol·licituds d'informació –sense poder especificar-ne la naturalesa o procedència.

Tant Facebook com Microsoft recalquen en els seus respectius comunicats que les dades subministrades a les autoritats nord-americanes corresponen a una "diminuta" proporció dels seus clients i ambdues companyies han coincidit a demanar al govern d'Obama més transparència.

Google també ha anunciat aquest dissabte que negocia amb l'executiu dels Estats Units la possibilitat de difondre, igual que Facebook i Microsoft, una xifra aproximada de peticions formulades per les autoritats i d'usuaris afectats.

L'escàndol sobre l'accés directe aconseguit pel govern nord-americà a ordinadors a través del programa Prism, de l'Agència Nacional de Seguretat –destapat pels diaris 'The Guardian' i 'The Washington Post'–, ha disparat la preocupació sobre la privadesa a internet i la transparència governamental, precisament en un moment en el qual el Congrés debat com garantir la privacitat de les dades dels usuaris a la xarxa i augmentar la transparència de l'administració en tasques d'intel·ligència.

stats