Europa arriba a un acord per "unanimitat" per mantenir Grècia a l'euro

La Unió Europea exigirà a Atenes 50.000 milions d'euros com a garantia del rescat

Tusk, a la roda de premsa per explicar l'acord amb Grècia. FRANÇOIS LENOIR / REUTERS
Ara
13/07/2015
2 min

BarcelonaFumata blanca a Brussel·les. Després de 17 hores de reunió, els líders de l'eurozona han arribat a un acord per unanimitat per evitar la sortida de Grècia que inclouria l'obligació de crear un fons de 50.000 milions d'euros com a aval per accedir al tercer rescat monetari. De moment no han transcendit els detalls del pacte, que es donarà a conèixer a la roda de premsa d'aquest matí.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, ha assenyalat en roda de premsa que el fons administrarà part dels actius grecs, possiblement a través de la privatització de béns. La meitat es destinaran a la recapitalització del sector bancari del país, i la resta a pagar el deute extern.

En la mateixa compareixença, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha afirmat que després de 17 hores de negociació avui s'ha signat un "aGreekment" "[contracció d''acord i 'grec'] i ha s'ha felicitat perquè la decisió "dóna a Grècia una oportunitat de tornar pel bon camí amb el suport dels seus socis europeus".

Tusk ha advertit que hi haurà "estrictes condicions per complir" i que caldrà l'aprovació de diferents parlaments nacionals, incloent-hi el grec, per començar formalment la negociació del programa MEDE. No obstant això, ha assenyalat que "la decisió dóna a Grècia l'oportunitat de tornar al camí amb el suport dels socis europeus. I a més evita les conseqüències socials, econòmiques i polítiques que el resultat negatiu podria haver provocat".

"Els ministres de Finances debatran amb caràcter urgent com ajudar Grècia a afrontar les seves necessitats financeres a curt termini", el que s'ha anomenat finançament pont, ha apuntat Tusk.

El president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, va destacar que l'acord al qual s'ha arribat "ha estat laboriós i ha portat temps, però ho hem aconseguit". "La CE va dir des del principi que no acceptaríem un 'Grexit', i no n'hi haurà, així que quant al fons i la forma estem contents del resultat", ha assegurat Juncker.

Així mateix, ha apuntat a la consolidació pressupostària i a la necessitat que Grècia té de generar creixement econòmic i ocupació, per la qual cosa es va congratular que "els líders hagin retingut la idea d'un pla de 35.000 milions d'euros a l'economia grega que la Comissió Europea havia proposat".

stats