Benestar

Vuit hàbits per ajudar a conciliar el son

Amb constància, es pot aconseguir un descans més reparador i millorar la qualitat de vida

Una persona dormint en una imatge d'arxiu.
Dr. Antoni Esteve
22/11/2024
2 min

Malgrat la importància fonamental que té el son per al nostre benestar general, pot ser que ens resulti difícil dormir prou cada nit. Les conseqüències de dormir malament afecten tots els àmbits de la vida i ens perjudiquen greument. Les rutines que seguim cada dia –anomenades higiene del son– busquen tenir un efecte positiu en la qualitat del nostre descans. Hi ha aspectes que és necessari tenir en compte per dormir millor, i que conformen condicions clau per millorar els nostres hàbits pel que fa al repòs nocturn. Saber agafar el son, mantenir-se adormit i despertar-se amb una bona sensació és part de la nostra qualitat de vida i del nostre pla diari per tenir una bona salut.

Un dels aspectes que cal tenir en compte és la gestió de l’estrès. La cronicitat de l'estrès i l'ansietat són factors que alteren la bioquímica del nostre cos i de la nostra ment. El tractament regular de l’estrès, mitjançant la meditació, l’escriptura en un diari o fer teràpia, ajuda en molts casos a reduir aquests factors nocius per a la salut i el son. Sabem que millorar la conciliació del son requereix canvis en l’estil de vida i la creació d’hàbits saludables. És un procés gradual, però amb constància, es pot aconseguir un descans més reparador i més bona qualitat de vida. Aquests són alguns dels hàbits que poden ajudar a agafar el son:

  • Mantenir una rutina constant. Anar a dormir i despertar-se a la mateixa hora cada dia per regular el rellotge biològic.
  • Limitar l’ús de pantalles. Evitar els dispositius electrònics almenys una hora abans de dormir, ja que la llum blava afecta la producció de melatonina, que protegirà el nostre son.
  • Cuidar el nostre dormitori. Mantenir el dormitori fosc, ordenat, amb una temperatura agradable (18-22 °C) i lliure de sorolls és crucial.
  • Compte amb les migdiades. A tots ens agrada una bona migdiada, però dormir més de 20-30 minuts durant el dia afecta el son nocturn.
  • Evitar estimulants. És recomanable reduir la cafeïna, la nicotina i l’alcohol abans de dormir.
  • Fer exercici regularment. L'activitat física millora el son, però evitem fer-ne just abans d’anar a dormir.
  • Col·laborar amb el nostre cos. És recomanable anar al llit només quan tinguem son i aixecar-nos si no podem dormir després de 20 minuts.
  • Consultar un professional. Els suplements o medicaments poden ajudar, però sempre sota supervisió mèdica.

Dr. Antoni Esteve

AdSalutem - Institut del Son

stats