La terrassa de l'esfondrament mortal a Palma era il·legal
Els informes dels tècnics d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma determinen que la part alta del local de l'Arenal no tenia llicència i no era transitable
PalmaLa terrassa del Medusa Beach Club era il·legal. Els informes dels tècnics d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma determinen que la part alta del local de l'Arenal en el qual van morir quatre persones després del seu esfondrament dijous passat no tenia llicència i no era transitable. En canvi, la planta subterrània de l'immoble, on hi ha un bar musical, i la planta baixa, destinada a restaurant, sí que disposaven de les preceptives llicències. Segons ha assenyalat el batle de Palma, Jaime Martínez, els informes preliminars dels Bombers de Palma determinen que la terrassa il·legal es va esfondrar per la "combinació" del sobrepès derivat d'obres irregulars i la sobrecàrrega de la vintena de clients en el moment del succés.
Sobre aquest aspecte, el cap dels Bombers de Palma, Eder García, ha apuntat com a possible desencadenant la recol·locació d'un grup de taules per ajuntar una dotzena de turistes holandesos en la part més fràgil de la terrassa. La descompensació del pes hauria resultat fatal per a l'estabilitat de l'estructura.
El batle de Palma, Jaime Martínez, ha confirmat que Cort ha remès els informes a la Policia Nacional i que es personarà com a acusació a la Fiscalia si s'obre un procediment penal.
La investigació de la Policia Nacional se sustenta en informes emesos pels departaments municipals d'Obres, Activitats, Disciplina Urbanística, Protecció de l'Edificació i Bombers. Els propietaris del local van sol·licitar a l'Ajuntament de Palma en 2013 un permís d'obres. Segons el cap de Bombers de Palma, Eder García, "la sol·licitud va caducar", però les reformes es van fer: es va aplicar una capa de morter i es va recobrir de rajoles. Cort va aplicar una sanció urbanística, però no referida a la terrassa. No obstant això, una dècada després, el local continuava operant.
A més, la Inspecció Tècnica d'Edificis (ITE) va ser desfavorable en 2023, encara que l'Ajuntament no va comprovar si la propietat n'havia esmenat les deficiències. "És el propietari qui ha d'actuar. Sembla una obvietat, però no es poden fer obres il·legals ni activitats prohibides en locals de pública concurrència que no tinguin llicència d'activitat", ha assegurat el batle mentre descarregava la responsabilitat de la desena de zeladors d'Urbanisme que donen cobertura a 5.000 locals de Palma.
Zones turístiques madures
D'altra banda, Martínez ha confirmat que l'Ajuntament farà inspeccions específiques en zones turístiques madures com la Platja de Palma, Can Pastilla o Cala Major, en col·laboració amb altres administracions. A més, ha insistit en la necessitat de destinar inversions a aquestes àrees amb planta hotelera i serveis obsolets.
L'esfondrament de la terrassa va causar quatre morts: una cambrera del local -espanyola encara que d'origen senegalès- de 23 anys, dues turistes alemanyes de 20 i 44 anys i un client senegalès de 44 anys. L'Ajuntament pagarà la repatriació de les dues víctimes africanes perquè puguin ser enterrades al seu país d'origen. A hores d'ara ja només una està ingressada en un centre hospitalari de Mallorca a causa dels politraumatismes que va patir; la resta ha rebut l'alta mèdica i està fora de perill.
Els veïns de l'Arenal ja van denunciar la il·legalitat d'aquest local i van assegurar que aquesta situació es tornarà a repetir "si les autoritats no actuen". "És una gran tragèdia, però és també la crònica d'una mort anunciada. Són habitatges amb més de 70 anys d'història convertits en bars o pubs, no estan preparats per a això", va denunciar l'endemà del succés Alain Carbonell, vicepresident de l'Associació de Veïns de Platja de Palma.