Benestar

El descans, l’amulet perfecte per a la selectivitat

El son és un aliat clau per a un bon rendiment en els exàmens

Dr. Antoni Esteve
2 min
Una estudiant es prepara per a la selectivitat en una biblioteca.

Són temps d’exàmens per als estudiants. Mentre els universitaris afronten les últimes proves del curs, els alumnes de segon de batxillerat fan els últims esforços per preparar la selectivitat i així entrar al grau universitari desitjat. En aquestes situacions de pressió i nervis, és fàcil caure en la temptació de sacrificar hores de son per tenir més temps d’estudi. No obstant això, és important recordar que el son és un aliat clau per a un bon rendiment en els exàmens.

El son té un paper fonamental en la consolidació de la memòria i l’aprenentatge. Mentre dormim, el nostre cervell processa i organitza la informació que hem adquirit durant el dia i enforteix les connexions neuronals. Això ens permet recordar i aplicar el coneixement de manera més efectiva.

La falta de son pot afectar negativament la capacitat de concentració, la memòria i la presa de decisions, elements crucials tant per a l’estudi com per a les proves acadèmiques. Per això és essencial mantenir un equilibri entre estudi i descans.

Aquí us deixem alguns consells per posar el son a favor vostre:

  • Planificar horaris d'estudi i descans: a més de marcar horaris d'estudi, és crucial establir un horari regular de son. Això implica fixar una hora límit per a l'estudi i reservar almenys una hora abans d'anar a dormir per relaxar-se i preparar-se per al descans.
  • Revisió prèvia al son: aprofitar el poder del repàs nocturn és una estratègia eficaç. Abans de dormir, proveu a dedicar 5 minuts a repassar breument els conceptes clau que us costa recordar. Aquesta revisió just abans de dormir pot ajudar-vos a retenir millor la informació.
  • Dormir prou: és fonamental respectar les necessitats individuals de son. Tant adolescents com adults requereixen una quantitat adequada de son per a un rendiment òptim. Assegureu-vos de dormir entre 8 i 10 hores si sou adolescents, i entre 7 i 9 hores si sou adults.
  • Descansos de veritat: durant els descansos d'estudi, és important desconnectar completament de les pantalles i activitats estimulants. Opteu per activitats com passejar, fer una mica d'exercici o practicar tècniques de respiració per refrescar la ment i reprendre l'estudi amb energia renovada.

En resum, mantenir un bon equilibri entre l’estudi i el descans és essencial per afrontar amb èxit els exàmens de selectivitat i altres proves acadèmiques. No deixeu que la pressió dels exàmens us faci oblidar la importància del son en el vostre rendiment acadèmic. Amb una bona planificació i hàbits saludables de son, estareu més ben preparats per afrontar els reptes que se us presentin durant aquest temps d’exàmens.

Dr. Antoni Esteve

AdSalutem - Institut del Son

stats