Denuncien violències sexuals per part dels dimonis durant la processó de la Beata, a Mallorca
L'ajuntament resta importància a les denúncies i considera que "no devien ser casos molt greus"
PalmaLes violències sexuals per part dels dimonis durant la processó de la Beata de Santa Margalida, a Mallorca, han estat, durant anys, "un problema que es comenta en veu baixa a la Vila", segons denuncia una de les pageses que hi participa. Enguany, però, s'ha destapat la caixa de trons. La banda de música de Son Rapinya –que va actuar el diumenge 3 de setembre a Santa Margalida– ha emès un comunicat on condemnen “l’actuació per part d’un individu” cap a una de les seves integrants durant les festes de la Beata.
Arran d'aquest comunicat, diverses noies del municipi han advertit a través de les xarxes socials que "això no són fets aïllats" i, fins i tot, han compartit els seus casos d'agressions per part de dimonis. Per la seva banda, l'alcalde de Santa Margalida, Joan Monjo, admet que coneix "el tema dels dimonis" i que sap el que passa, però diu que no serà ell qui els "defensi ni els ataqui". El col·lectiu dels dimonis, per la seva banda, ha rebutjat aquest tipus d'agressions de forma genèrica però ha qüestionat les denúncies i els motius que han portat a les noies a fer-les.
"La Beata és una festa multitudinària on hi actuem des de fa ja uns anys sense haver viscut cap episodi com l'ocorregut a la darrera edició i esperem que no es torni a repetir. Lamentem profundament que l'acció d'una única persona pugui enterbolir una festa tan entranyable com aquesta", manifesta la banda de música de Son Rapinya en el seu comunicat, signat amb data de diumenge 10 de setembre. Davant els fets ocorreguts –dels quals no han donat més detalls–, reivindiquen el lema de "No i punt! Pobles lliures de violències sexuals" i incideixen en el suport i respecte cap a "totes les accions preses" per la persona afectada.
L'escrit ha provocat la reacció en cadena de diverses noies que han volgut trencar el silenci. Per una banda, la usuària de X (Twitter), Inès Capó, ha assegurat que "les pageses de la processó celebren aquest comunicat" i que "fa anys que, a la vila, es comenta en veu baixa aquest problema". Així mateix, el compte @mariantuan_ ha mostrat el seu suport a la banda i ha reclamat la reacció de l'ajuntament –governat per El Pi i el Partit Popular– i els dimonis: "Pensau dir qualque cosa? No és un cas aïllat...", lamenta.
Una altra de les noies, Isabel Cerdà, ha explicat que ella mateixa, dos dies abans, va patir "una agressió per part d'una persona que diumenge anava vestida de dimoni". "Sincerament, no crec que el seu comportament durant la processó fos molt diferent", adverteix. La jove manté que "les dones cada any hem de suportar situacions com aquesta" i que "el debat no ha de ser si aquest comportament és propi d'un o de deu dimonis sinó d'establir normes i prohibir que puguin participar en la processó".
Monjo: "Avui dia, qualsevol cosa és una agressió"
Davant això, l'ARA Balears s'ha posat en contacte tant amb el representant dels dimonis, el dimoni gros Joan Bauzà, i amb l'alcalde del municipi, Joan Monjo. En cap dels dos casos han aconseguit trobar un responsable dels fets denunciats públicament i insisteixen a lamentar que aquests casos donen una mala imatge a la festa i al municipi.
L'organització de la processó de la Beata es reuniex aquest dimarts per avaluar el desenvolupament de la festa i, conseqüentment, aquests casos. “No és que ho fem per aquest tema. Sense cap escrit, no reuniria ningú. Què voleu que xerrem, de rumors?”, assenyala Monjo en declaracions a aquest diari.
No obstant això, l'alcalde de Santa Margalida afirma que està assabentat de la polèmica. “Jo conec el tema dels dimonis, sé el que passa, però no seré jo qui els defensi ni els ataqui”, reconeix en aquest sentit. Si bé no ha admès quin problema existeix en aquest sentit, ha avançat que “l’any que ve hi haurà canvis”, per posar remei a aquestes qüestions. De tota manera, segons Monjo, “avui dia qualsevol cosa és una agressió”.
El batlle defensa que l’Ajuntament no ha rebut cap denúncia formal d’agressions durant la Beata i quan se li demana per l’escrit que ha publicat la banda de música de Son Rapinya contesta que no l’ha llegit. “Si és que va passar alguna cosa, no crec fos molt greu. Si no, aquesta al·lota no hauria continuat tocant”, opina al respecte. Monjo també critica que "en el moment de la processó no es va dir res" i que "ho haurien d'haver denunciat al moment", perquè de "dimonis n'hi ha 150". Així mateix, puntualitza que com que ja veien "que hi hauria casos Rubiales", van activar un protocol, que consistia a coordinar una cinquantena de persones, entre policies locals, protecció civil i l'organització, "estès al corrent del què pogués passar" i per rebre qualsevol denúncia.
Així, Monjo no es planteja cap mesura concreta contra aquests fets. "L'any que ve tornarem a fer el mateix i millor. I una de les coses que millorarem seran aquestes possibles coses. Però m'agradaria tenir la col·laboració ciutadana i que, si passa això, es denunciés a un dels organitzadors al moment, i no després", subratlla. Preguntat sobre la possibilitat que el municipi s'adhereixi a la campanya del 'No i punt!' del Consell de Mallorca –que consisteix a unes carpes informatives de prevenció contra les violències sexuals–, Monjo respon "això no sé què és" i que "per molts punts que hi hagi, hi ha d'haver algú que denunciï".
Els dimonis qüestionen les denúncies
Per la seva banda, el representant dels dimonis, Joan Bauzà, torna a l'argument que "són 150 dimonis" i que "per un cas aïllat" estan tots "ficats en un bullit". Considera que els fets s'han tret de context i exagerat però admet que ja preparen "un comunicat per expressar que la resta de dimonis no estan d'acord amb aquestes accions i que es tracta d'un cas aïllat".
Així i tot, qüestionat sobre les denúncies a xarxes que adverteixen que no són casos puntuals, admet que "potser hi ha 9 o 10 que donen la nota". De la mateixa manera, vincula a enfrontaments entre col·lectius del poble o, fins i tot, personals, les denúncies sobre casos de violència sexual. Quant a possibles mesures cap als dimonis, Bauzà explica que diumenge, abans de sortir, va pronunciar unes paraules al col·lectiu de dimonis: "Els vaig dir: aneu amb compte amb les estirades amb les pageses, com a recordatori".
A més, Bauzà diu que ja s'ha posat en contacte amb la banda de música per conèixer els fets i expressar les seves disculpes i de tot el col·lectiu a la persona afectada. També ha parlat amb els seus companys i ha demanat que el presumpte agressor es posi en contacte amb ell, sense cap èxit fins ara. Ell, com a representant dels dimonis, també serà a la reunió prevista per avui amb la resta de membres de la festa i espera estudiar-hi el cas.
Finalment, l'únic partit de l'oposició, el PSOE, confirma que aquestes qüestions venen de lluny. El portaveu dels socialistes a l'Ajuntament de Santa Margalida, Xisco Bergas, explica que "sempre s'han sentit comentaris d'aquest tipus, però mai hi havia hagut una denúncia". Bergas posa com a exemple l'actuació de la banda de música de Son Rapinya: "és precisament el que s'ha de fer, denunciar-ho". A partir d'aquí, afegeix, "l'ajuntament s'hauria de pronunciar" i "hauria de fer una investigació, tant si la persona posa una denúncia com si "no. El socialista recorda que mai han tingut campanyes com les del 'No i punt!', que no hi ha cap punt d'atenció i que tampoc tenen àrea d'igualtat. De moment, conclou Bergas, esperaran que la regidoria de Festes es pronunciï i no descarten dur el cas al proper ple.