Els migdies agradables s'instal·len cada cop més al febrer

Aquest hivern ha sigut suau en conjunt tot i que hi ha hagut períodes remarcables de fred

Ambient a la platja de la Barcelona a finals de febrer d'aquest any
04/03/2021
3 min

BarcelonaS'ha acabat un hivern marcat per una circulació atmosfèrica molt caòtica. Un hivern de grans nevades com les del 9 i 10 de gener, però amb un febrer que, si no ha registrat més rècords de temperatura ha sigut perquè l'anterior encara va ser més càlid. Tot i que la nostra memòria és curta i venim de diverses setmanes en les quals les temperatures han sigut més primaverals que hivernals, sobretot de nit, cal recordar que al gener va haver-hi el període de fred més continuat des de l'onada de fred siberiana del 2012. El fred també va ser destacable durant el pont de la Puríssima.

L'hivern ha sigut suau, però també ha tingut un període llarg de fred intens

Avui el Meteocat ha fet públic un informe en el qual qualifica l'hivern de globalment càlid a Catalunya. Gairebé a tot arreu la temperatura s'ha situat per sobre de la mitjana, amb anomalies que han arribat a ser de 2 graus a la Catalunya Central i en alguns punts del prelitoral. Menys d'un 10% del territori ha registrat temperatures en consonància amb la mitjana climàtica.

Cal tenir en compte que aquest càlcul es fa agafant de referència el període climàtic 1961-1990, bastant més fred que l'actual, però si s'agafen només dades de l'última dècada la conclusió per al conjunt de Catalunya és que igualment la temperatura s'ha situat lleugerament per sobre de la mitjana. Amb dades de més de vuitanta estacions del Meteocat la temperatura mitjana de l'hivern a Catalunya queda en 6 graus, molt per sota dels 7,4 de l'any passat segons càlculs de la secció de meteorologia de l'ARA. Es tracta del quart hivern més suau dels últims 11 anys.

Les dades també revelen que el febrer s'està convertint en un mes cada cop més primaveral. Amb dades de més de vuitanta estacions del Meteocat les superacions de 15 graus durant el mes passat han arribat a saltar per sobre del miler. Cada superació de 15 graus és una estació i un dia en què la temperatura màxima ha superat els 15 graus. És el tercer any consecutiu que això passa, i és un fet que com a mínim des del 2009 no s'havia donat cap altra vegada.

Pel que fa a precipitacions l'hivern ha sigut sec a la meitat est de Catalunya, en algunes comarques ha arribat a ploure menys de la meitat del que sol fer-ho. Per contra, al Pirineu Occidental i a Ponent ha plogut i nevat per sobre de la mitjana, especialment durant el mes de gener.

Anomalia de precipitació durant els mesos de desembre, gener i febrer

Un altre fet destacable és la poca llum del sol que hi ha hagut, sobretot en el tram final de l'hivern. Deixant de banda les comarques de Ponent, on al desembre va haver-hi molts canvis de temps i això va evitar que la boira fos persistent, pràcticament en tota la resta del territori els tres mesos han sigut una mica més foscos del normal. Destaca sobretot el mes de febrer, en què a les Terres de l'Ebre hi ha hagut més d'un 30% menys de llum del sol del que és habitual. Segons càlculs de l'ARA, molts observatoris han tingut l'arrencada d'any més fosca des del 2010. Aquest fet s'ha produït en ciutats com Barcelona, Sabadell, Tarragona i Amposta, entre altres indrets.

Tot i que astronòmicament no entrarem a la primavera fins al dissabte 20 de març, climàticament l'hivern són els mesos de desembre, gener i febrer sencers.

stats