Dia dels innocents

Tu també hi has caigut? Les innocentades que més han triomfat aquest 28 de desembre

La descoberta d'una patata precolombina a Barcelona i el magatzem d'armes d'una colla castellera han estat algunes de les bromes que han marcat el dia

Núria Sala
i Núria Sala

BarcelonaColles castelleres, universitats, mitjans de comunicació... cada any hi ha més entitats que s'afegeixen a la ja tradició de fer innocentades el 28 de desembre –tot i que, d'una altra banda, ja hi ha poca gent que encara pengi llufes. La troballa d'una nova varietat de patata precolombina a Barcelona, la clausura policial d'un local d'assaig de castellers o el trasllat de la seu de la Generalitat valenciana són algunes de les bromes que més ressò han tingut aquest dia dels Sants Innocents.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Però, en l'era de les notícies falses, com han de ser les innocentades per entendre's com el que són, bromes ingènues? Tenen sentit? És cert que si bé fa uns anys els mitjans tradicionals els donaven un espai important, últimament han perdut pistonada. Carlos Baraibar, Responsable del Fets o fakes de Catalunya Ràdio, explica a l'ARA que el que ha canviat és "el volum de continguts" que rebem actualment. "Si abans hi havia dues revistes satíriques que feien contingut humorístic, ara hi ha tres-cents mil portals que en fan", diu. Baraibar reconeix que els que estudien les fakes news tenen etiquetada la sàtira com un dels orígens de les notícies falses, però no pensa que sigui perillosa per si mateixa i que cal "treure una mica d'intensitat a tot plegat".

El perill, defensa Baraibar, resideix en l'ús de "l'etiqueta de la sàtira per difondre contingut agressiu contra un col·lectiu determinat" o per fer circular missatges d'odi. Ara bé, el periodista explica que el que sí que ha canviat és que els mitjans tradicionals tenen més pudor a l'hora de fer innocentades, perquè "la principal lluita de la professió és la credibilitat". Alguns periodistes consideren que "fer una innocentada" podria "posar més en perill la manca de prestigi" de la professió.

Cargando
No hay anuncios
1.

Troballa històrica d'una patata desconeguda

La Universitat Pompeu Fabra ha sorprès les xarxes aquest matí quan ha anunciat a la xarxa social X la troballa a Barcelona d'una variant de patata precolombina desconeguda fins ara. A través d'un vídeo amb declaracions d'experts, han explicat que la descoberta s'ha fet a les obres del Mercat del Peix i que la datació per carboni ha permès descobrir que les patates eren del segle XII. El vídeo fins i tot explica que s'ha posat nom a les patates, en honor al patró de la universitat barcelonina i a l'operari que va descobrir la varietat. No és fins al final que es comença a veure el llautó als artífexs de la broma, quan un operari explica que la universitat ha obert una empresa per comercialitzar les patates sota el nom de "patates fabrianes" amb l'objectiu de trobar finançament per a les investigacions científiques.

2.
Els Minyons de Terrassa s'enfronten a la Falange

Als Minyons de Terrassa els han tancat el local perquè hi han trobat armes franquistes. Almenys això és el que han publicat a X aquest matí. I la història no acaba aquí. Tot i que la Falange ha reclamat les armes, han dit, la colla castellera ha decidit que se les quedava i està estudiant quin ús els donarà.

Cargando
No hay anuncios
3.
Mbappé s'acosta al Barça

Les innocentades de fitxatges esportius ja són un clàssic del 28 de desembre, i el protagonista de les d'aquest any ha estat Mbappé. Segons ha publicat Mundo Deportivo, el Reial Madrid hauria retirat l'oferta pel migcampista francès mentre que el Barça hauria decidit destinar els 1.000 milions d'euros que ingressaria per la Superlliga a fitxar-lo. Un moviment conegut com a Operació Donatello, per les similituds entre el bleu i la tortuga ninja.

Cargando
No hay anuncios
4.
La Generalitat valenciana es trasllada a Alacant

El trasllat de la Generalitat Valenciana a Alacant ha estat la innocentada del popular Carlos Arturo Mazón, que ha explicat que la seu del govern valencià passarà a ser el castell de Santa Bàrbara, al capdamunt de la ciutat. Per contra, el Palau es convertirà en un museu per preservar la història i la cultura de la "regió", ha assegurat a la nota de premsa compartida per Mazón.

5.

El Gremi de Llibreters, es rebel·la

El Gremi de Llibreters s'ha acarnissat amb la faixa dels llibres. Segons diuen, aquesta banda que s'enganxa a la coberta i que sovint serveix de reclam perquè els lectors es fixin en el llibre en qüestió, podria ser perillosa. Primer, per "seguretat pública", ja que pot fer patinar algun lector despistat quan caigui de cul a terra, diuen. Però també per "confusió estilística": algú podria pensar que la faixa està de moda i començar-la a portar com un complement de vestir.

Cargando
No hay anuncios
6.
Els Javis estrenen espectacle amb Emma Vilarasau

La revista Teatre Barcelona ha explicat aquest matí que els Javis –la parella professional i personal formada pels actors i directors Javier Ambrossi i Javier Calvo– preparen un nou espectacle amb Emma Vilarasau. L'obra, sobre la rivalitat entre les patrones de la ciutat, Eulàlia i Mercè, tindria un repartiment de luxe, amb noms com Queralt Casasayas, Sílvia Munt o Ramon Madaula, però també personalitats com la influencer Laura Escanes i Martin, el concursant d'Operación Triunfo. La imatge que il·lustrava la notícia, però, deixava entreveure que no era del tot certa.

Cargando
No hay anuncios
7.

El Vallès Occidental emula Hollywood

Per projectar la ciutat com a capital del cinema espanyol, Terrassa inaugurarà un cartell que imitarà el de Hollywood. Així ho ha explicat el Diari de Terrassa. Segons el mitjà local, el rètol que imita l'estampa més icònica de la indústria cinematogràfica s'instal·laria als peus del parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, en una ubicació que estarà a prop del Parc Audiovisual de Catalunya i que seria visible des de molts indrets de la comarca.

8.

El Grec tindrà 6 directors triats a dit

Una altra revista de teatre, Entreacte, ha explicat que el Festival Grec optarà per la "fórmula Ayuso" i nomenarà a dit sis directors pel Festival Grec. Segons la revista, aquest mecanisme és més eficaç que la convocatòria del concurs públic que estava previst, ja que s'ajusta més "als objectius marcats". Li deuen haver xiulat les orelles a Mariano de Paco Serrano, conseller de Cultura de la Comunitat de Madrid, que va optar per la fórmula dels sis directors amb el centre madrileny Teatros del Canal.

Cargando
No hay anuncios
9.

L'arbre de Nadal de Badalona, visible des de l'espai

El polèmic alcalde de Badalona ha aprofitat l'ocasió per ficar cullerada a la competició per instal·lar l'arbre de Nadal més gran que va tenir fa uns mesos amb l'alcalde de Vigo. "La NASA ens ha confirmat aquest matí que l'arbre de Nadal de Badalona és, amb la muralla xinesa, un dels dos únics elements de la Terra creats per l'home que es veuen des del satèl·lit de la missió PREFIRE", ha piulat Xavier García Albiol.

L'humor de García Albiol
Cargando
No hay anuncios
10.

Un "cunyat" es cola al compte de Viquipèdia

La Viquipèdia ha fet una publicació a X per difondre una entrada a l'enciclopèdia digital. Fins aquí seria tot normal, si no fos perquè és sobre una tradició com a mínim peculiar i s'explica en un text ple d'errades ortogràfiques més aviat propi d'algun defensor del secessionisme lingüístic.