"M'omple veure que de la meva cura en surt una cosa bonica"
Júlia Subirà, educadora social i 'influencer' de botànica i plantes
"Soc una persona molt inquieta, boja de l'esport, sempre en moviment, i la natura és el que m'aporta pau, em fa aturar, reflexionar, i em fa notori que de la cura que dono en pot sortir alguna cosa bonica". Així expressa Júlia Subirà, de 31 anys, el seu amor per les plantes. De fet, a les xarxes és més coneguda pel seu Instagram, @laregaderadejulia, un compte on dona consells sobre com cuidar les plantes i quines són més adients per a cada època, i respon dubtes dels seus seguidors sobre aquest tema. Al seu Instagram té més de 20.000 seguidors i fa algunes col·laboracions amb empreses del ram.
En realitat, però, Júlia Subirà no viu d'això. És educadora social i fa sis anys que és mestra en una escola d'educació especial per a nens amb autisme. "Em considero una persona molt cuidadora, tant amb la gent –els nens en particular– com amb la natura i els animals", explica en una conversa amb l'ARA. En aquesta manera de ser seva, Subirà hi troba un vincle important amb l'esport, que ha practicat tota la vida, sempre lligat a la natura, com la vela i l'escalada.
Es va començar a aficionar al món de les plantes i la botànica gràcies a la seva família, i després de patir un accident que la va obligar a estar uns mesos a casa, "tancada i amb poca cosa a fer", va decidir obrir un compte a les xarxes per donar a conèixer aquest hobby. "Vinc d'una família d'arquitectes i interioristes, i les plantes sempre m'havien cridat molt l'atenció en termes decoratius", explica. "Vaig tenir una lesió important i vaig haver d'estar molts mesos a casa, i jo, que soc una persona molt activa i esportista, necessitava una cosa que em distragués: va ser llavors quan vaig decidir ficar-me de ple en la botànica i em vaig obrir l'Instagram", relata Subirà.
De mica en mica, i sobretot de manera autodidàctica –tot i que després ha fet alguns cursos–, la Júlia va anar aprenent més coses sobre aquest món. Ha intentat introduir la cura de les plantes en el seu dia a dia amb els nens de la seva escola d'educació especial, i "tot i que a alguns els costa molt entendre les explicacions, s'evidencia que, pel que fa a l'estimulació sensorial, els elements de la natura van molt bé".
Sobre la seva dedicació a les xarxes, Subirà explica que no va obrir el compte per treure'n un rèdit, però no es tanca portes. "El meu objectiu era purament didàctic, però algunes marques m'han contactat i he fet algunes col·laboracions", diu. Amb tot, sovint la seva bústia del compte d'Instagram s'omple de dubtes i peticions dels seus seguidors: "Em pregunten sobretot per plantes que no es morin o per plantes que puguin viure sense llum".
I quina és la resposta? "La resposta és que no existeixen", riu. Però dona alguns consells: "Totes les plantes es moren si no les cuides, fins i tot els cactus, però n'hi ha de més resistents, com ara els potos, per exemple", diu. "A la gent també li preocupen molt les mosquetes que sovint es fan a les plantes, i això passa perquè tendim a sobrerregar-les". Ja que hi som, aprofitem per preguntar-li quina és la millor planta per a l'estiu. "Ha de ser una planta poc exigent amb el rec i que no pateixi gaire amb les altes temperatures, per tant jo diria una sansevièria". Amb tot, la Júlia té clar quina és la seva preferida: "L'Alocasia frydek variegata, té una fulla molt especial i no et deixa indiferent", assegura.