Llibertat d'expressió

Facebook i Instagram deixaran de verificar de manera independent els seus continguts

Meta s'acosta als conservadors dels Estats Units i, a partir d'ara, seran els usuaris els que assenyalaran si una informació de la xarxa social és falsa o no

Mark Zuckerberg.
3 min

BarcelonaLa companyia Meta, propietat de Mark Zuckerberg, ha anunciat aquest dimarts a través de la seva pàgina web que eliminarà el programa de verificació de fets amb el qual volien lluitar contra la difusió de desinformació a través de xarxes com Facebook, Instagram i Threads. Aquest anunci significa que a partir d'ara la companyia deixarà de treballar amb agents independents com agències de notícies i altres organitzacions per verificar la informació que es publica a les seves xarxes i optarà per un nou sistema que anomena Community Notes i que consisteix en fer que siguin els usuaris qui marquin si alguna informació és falsa o no. De moment, aquesta nova política només s'implementarà als Estats Units, on Donald Trump assumirà la presidència el 20 de gener.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

"És hora de tornar als nostres orígens pel que fa a la llibertat d'expressió a Instagram i Facebook", afirma Mark Zuckerberg en un vídeo que acompanya la notícia del canvi de política de Meta. Assegura que l'actual sistema de verificació de dades "ha comès massa errors i ha censurat massa", motiu pel qual han decidit fer un canvi de política. Zuckerberg també assenyala com una de les causes del canvi les últimes eleccions als Estats Units, que qualifica d'"un punt d'inflexió cultural cap a una priorització de la llibertat d'expressió". Així doncs, començant pels Estats Units, Meta es desfarà dels verificadors de dades, uns controladors que Zuckerberg considera que tenen "massa biaix polític i que han destruït més confiança de la que han creat".

El moviment de Meta s'entén com una manera d'acostar posicions amb els conservadors i Trump, que han estat especialment crítics amb el sistema de verificació de les xarxes socials de l'empresa. De fet, després de fer-se públic el canvi de política de la companyia, diversos membres del partit republicà han celebrat la notícia. En una publicació a X, el senador Rand Paul, conservador de l'estat de Kentucky, ha assegurat que el canvi de Meta significa que la companyia "finalment admet que ha exercit censura".

Seguint les petjades de X

La nova política de verificació de Meta s'emmiralla en la de X, la xarxa social que governa Elon Musk, futur membre del gabinet de Donald Trump. "Aquesta manera de funcionar l'hem vista a X, on donen el poder a la seva comunitat per decidir quan les publicacions són potencialment enganyoses i necessiten més context, i persones amb diferents perspectives decideixen quin tipus de context és útil per a altres usuaris. Creiem que aquesta pot ser una millor manera d'aconseguir la nostra intenció original de proporcionar a la gent informació sobre el que veuen, i una manera menys propensa a patir biaixos", ha assegurat Joel Kaplan, recentment nomenat responsable de l'oficina d'afers globals, a través de la web de Meta. Kaplan, durant molt temps assessor del partit republicà, va fitxar per Meta el 2011 quan la companyia encara era Facebook. Des de llavors, ha ocupat diferents càrrecs dins l'empresa, la majoria d'ells vinculats a les polítiques de les xarxes socials de l'empresa. La setmana passada Meta va anunciar que Kaplan seria el màxim responsable de les polítiques de la companyia, succeint Nick Clegg, exviceprimer ministre britànic i exlíder del partit Liberal Demòcrata del Regne Unit.

Un dels aspectes més controvertits de la nova política de Meta és la desaparició de restriccions pel que fa a temes com ara la immigració o el gènere. "Aquestes prohibicions estan desfasades respecte al discurs majoritari. El que va començar com un moviment per ser més inclusius s'està utilitzant cada cop més per silenciar opinions i persones amb idees diferents. Ha anat massa lluny", assegura Zuckerberg. "El problema és que els filtres cometen errors i eliminen continguts que no haurien d'eliminar. Així que disminuint-los també reduirem moltíssim la quantitat de censura de les nostres plataformes", ha afegit.

El nou sistema de verificació no és l'única cosa que Meta copiarà de X. Seguint els passos d'Elon Musk, que va decidir traslladar la seu de X de la progressista Califòrnia a la conservadora Texas, Zuckerberg ha anunciat que reubicarà els equips de moderació de continguts i de confiança i seguretat. L'estat triat per aquests equips serà, precisament, Texas. "Crec que treballar des de llocs que generin menys preocupació sobre el biaix dels nostres equips ens ajudarà a construir confiança en la nostra feina".

Zuckerberg acaba el seu vídeo adreçat als usuaris de Meta assegurant que l'últim pas del seu pla és treballar al costat de Donald Trump per frenar els governs d'arreu del món "que persegueixen companyies nord-americanes i pressionen perquè hi hagi més censura".

stats