Des d'aquesta setmana el diari ARA també està present a la xarxa social Bluesky, i manté el seu perfil a Facebook, Instagram, Tiktok i X. Trobareu el diari a Bluesky amb l'usuari @ara.cat. Per als lectors de l'ARA que s'obrin compte a Bluesky el diari ha preparat un 'starter pack' –un paquet de comptes per seguir– amb els perfils dels redactors i els col·laboradors del diari que ja hi tenen compte.
Així funciona Bluesky, l'última moda de les xarxes socials
Molts usuaris d'X han abandonat la plataforma a la cerca d'un nou fòrum on hi hagi més diversitat de missatges i menys contingut d'extrema dreta
A conseqüència de l’èxode d'X –al meu parer, del tot injustificat–, ja fa uns dies que molts usuaris van buscant una alternativa a la plataforma digital d’Elon Musk on continuar informant-se, rebent doctrina i promocionant-se. Malgrat l’existència d’altres opcions més radicals, la que està captant més interès és Bluesky. Tot seguit n'expliquem el funcionament i com ho podeu fer per sobreviure a la saturació de plataformes de publicació en temps real.
Què és Bluesky i en què es diferencia d’X?
L’atractiu principal de Bluesky per captar refugiats d'X és que el seu aspecte i moltes de les seves funcions els resultaran familiars. Això justifica la percepció general que Bluesky és com el Twitter d’abans de Musk. La plataforma, disponible en català, permet seguir altres usuaris, mencionar-los en publicacions mitjançant el símbol "@", aplicar etiquetes (#) per categoritzar contingut i redifondre publicacions d'altres usuaris en forma de reposts directes o cites comentades. També es poden escriure missatges privats als altres usuaris. En canvi, no es poden guardar esborranys de missatges ni incloure enquestes en les publicacions.
Tanmateix, Bluesky no es limita a replicar la fórmula d'X. La plataforma incorpora funcions originals que la distingeixen de la seva predecessora i d’altres alternatives. Una de les més destacables –tant, que Meta ja ha anunciat que aviat la copiarà, com té el costum de fer– són els starter packs, que permeten als usuaris recopilar i recomanar llistes de comptes a seguir, fet que facilita la descoberta de contingut rellevant. Aquesta funció pot afavorir la creació de comunitats temàtiques, però també de bombolles.
Una altra funció destacada de Bluesky són les llistes de blocatges, que permeten als usuaris filtrar el contingut que veuen en funció dels seus interessos i preferències. Això sí, cal ser selectiu a l’hora d’adoptar llistes de blocatges alienes, perquè poden acabar sent un mitjà de manipulació encoberta. Aquesta característica, juntament amb la capacitat de crear feeds temàtics, ofereix als usuaris un control granular sobre el flux d'informació, a manera d’algoritmes personals, en contraposició als algoritmes generals d'X, Threads i el mateix Bluesky.
Com funciona Bluesky?
En termes de descentralització, Bluesky és una opció prometedora, tot i que encara en desenvolupament. La plataforma està basada en el protocol AT, un conjunt de normes dissenyat per permetre la creació de servidors independents (PDS). Aquesta arquitectura descentralitzada, encara que no totalment aplicada, ofereix als usuaris més control sobre les seves dades i més resistència a la censura en comparació amb plataformes com X i Threads, que depèn íntegrament de la infraestructura de Meta. En la pràctica, però, gairebé tots els usuaris de Bluesky –si més no, el 100% dels que em segueixen– s’han donat d’alta al servidor de la mateixa empresa, com es veu en l’allau de noms d’usuari acabats en bsky.social.
Ara bé, la descentralització de Bluesky és encara incipient. Actualment, la plataforma depèn d'un directori centralitzat (DID:PLC) per a la indexació, la qual cosa en limita l'autonomia. En contrast, Mastodon, una altra alternativa a X, ja opera com una federació de servidors interconnectats mitjançant el protocol ActivityPub, també adoptat amb restriccions per Meta a Threads. Aquesta estructura realment descentralitzada situa en un altre nivell la resistència a la censura, que passa a dependre dels administradors de cada servidor i de les normes que apliquin, però també complica la captació d’usuaris i la coherència de l'experiència d’ús.
De qui és Bluesky?
En termes de dimensió, Bluesky se situa encara en un ordre més proper a Mastodon que a X o Threads. En plena onada d’incorporacions, Bluesky acaba de superar els 20 milions d'usuaris, en comparació amb els més de 275 milions que exhibeix Threads i els 9 milions de Mastodon. També hi ha diferències en la mida màxima de les publicacions: mentre que Threads admet publicacions de fins a 500 caràcters, Bluesky les limita a 300 caràcters, molt semblants als 240 de la modalitat gratuïta d'X. Mastodon, per la seva banda, ofereix més flexibilitat, perquè el límit de caràcters varia segons el servidor.
Respecte a la sostenibilitat econòmica, Bluesky va néixer com a projecte intern dins de Twitter, però actualment és una empresa independent finançada per inversors –alguns vinculats al món de les criptomonedes– i explora models de subscripció i comissions sobre transaccions. Aquesta dependència del capital de risc, que en el pitjor dels casos podria acabar portant-la a excessos com els de Musk a X, contrasta amb la naturalesa sense afany de lucre de Mastodon, que no té publicitat. Threads, per la seva banda, és propietat de Meta i està previst que introdueixi publicitat a partir del 2025.
Com marxar d'X... però no del tot
Tot i que molts dels nous usuaris de Bluesky presumeixen d’haver marxat d'X, una repassada ràpida mostra que la gran majoria s’han limitat a deixar de publicar-hi, però mantenen obert el seu perfil. Probablement és perquè encara el miren de reüll, a l’estil d’una parella que acaba de partir peres. Però en realitat és una decisió assenyada: tancar del tot el compte a X és possible i hi ha qui en presumeix a Bluesky amb una captura de pantalla, però té un efecte col·lateral: fer-ho deixa lliure el nom d’usuari que hi teníem, i algú altre podria agafar-lo i suplantar-nos. En canvi, el que sí que podeu fer per minimitzar el rastre és esborrar les vostres publicacions, sigui manualment o amb algun servei de pagament.
Sigui com sigui, també hi ha usuaris que encara no tenen clar si el seu reducte a llarg termini serà Bluesky, Threads o Mastodon, però la vida d’un humà no té prou hores per ser actiu a totes les plataformes. Afortunadament, hi ha aplicacions que faciliten l’anomenat crossposting, la publicació simultània d’un contingut en diverses xarxes. Per als mòbils, la més flexible sembla ser Openvibe. D’origen txec i nascuda amb el nom de Tweetoshi, és un client de les tres xarxes esmentades que pot substituir les seves aplicacions respectives perquè permet les funcions bàsiques de seguiment, publicació, lectura i interacció de cadascuna, fins i tot ajustant el contingut en cada cas per tenir present, per exemple, el format diferent de les mencions. Existeix per a Android i iOS, però no per a web. Els usuaris d’iPhone disposen també d’una aplicació semblant, Croissant.
Cap de les dues, això sí, permet ser actiu també a X. Per fer-ho cal recórrer a serveis com Fedica o Buffer, que permeten publicar –immediatament o de manera diferida– en les tres plataformes descentralitzades que ens ocupen, més la d’Elon Musk i fins i tot, en el cas de Fedica, també a LinkedIn, Instagram i Pinterest, entre altres. Són serveis comercials pensats sobretot per a professionals de les xarxes, però la modalitat gratuïta pot ser suficient per a un particular. Ara bé, no serveixen per llegir les publicacions alienes.