LA TRIA 'TECH'

27 anys de Microsoft Windows en una hora

Microsoft
i Albert Cuesta
25/08/2013
3 min

Després de 33 anys a Microsoft –va ser l'empleat número 30–, els últims 13 com a conseller delegat en substitució del fundador Bill Gates, Steve Ballmer ha anunciat que deixarà l'empresa abans d'un any. En aquest temps, Ballmer ha estat el màxim responsable de situar el sistema operatiu Windows com a plataforma dominant en la informàtica personal, sovint mitjançant pràctiques monopolístiques que han estat criticades i penalitzades. Amb l'explosió dels mòbils, el sistema operatiu més popular al món ja no és Windows, sinó Android, una variant de Linux. Però sembla oportú fer un repàs de les successives versions del producte estrella de Microsoft.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

1. Windows 1.0(novembre del 1985) Poc més que una capa de finestres per executar aplicacions d'MS-DOS. Les finestres no es podien superposar les unes a les altres.

2. Windows 2.0 (desembre del 1987) El primer amb finestres solapables. Word i Excel per a Windows van néixer per a aquesta versió del sistema.

3. Windows 3.0 (maig del 1990) Millor gestió de memòria i de multitasca, i els primers gestors de fitxers i de programes diferenciats dels d'MS-DOS.

4. Windows for Workgroups 3.1 (octubre del 1992). Aquesta variant de Windows 3.1 va ser la primera que va incorporar funcions de xarxa per compartir arxius i impressores entre equips.

5. Windows 95 (agost del 1995). El primer a admetre aplicacions de 32 bits i a facilitar el descobriment i la configuració –'plug and play'– de dispositius. Aquí va néixer el botó d'Inici.

6. Windows 98 (juny del 1998). La primera versió amb aplicacions d'internet incorporades de sèrie: entre altres, el navegador web Internet Explorer 4 i el gestor de correu Outlook Express.

7. Windows ME (setembre del 2000). ME són les sigles de Millenium Edition, en consonància amb la data. Incorpora algunes millores d'interfície procedents de la branca professional (Windows 2000).

8. Windows XP (octubre del 2001). Interfície gràfica més rica i personalitzable i més compatibilitat amb dispositius. La versió de Windows més popular fins a Windows 7.

9. Windows Vista (novembre del 2006). Malgrat les millores notables en seguretat, Vista va ser molt mal rebuda pels canvis en l'aspecte gràfic i, sobretot, pel seu mal rendiment en els equips més antics.

10. Windows 7 (juliol del 2009). Microsoft va trigar relativament poc a reformar Vista amb una nova barra de tasques personalitzable i vistes prèvies en miniatura de les aplicacions en funcionament. Fins ara es la versió més utilitzada.

11. Windows 8 (octubre del 2012). Renovació total d'aspecte, introduint una interfície tàctil amb icones actives procedent dels mòbils amb Windows Phone. No està tenint èxit, perquè al darrere conserva el funcionament clàssic de Windows.

Cada títol porta a la pàgina corresponent de la Wikipedia, on trobareu descripcions detallades de les prestacions i les diverses variants. La llista anterior només inclou les versions de Windows adreçades a l'ús personal en el moment de la seva comercialització. Per això no hi ha Windows NT, Windows 2000 ni les diverses versions específiques per a servidors.

Als usuaris més fidels de Windows –sigui per decisió pròpia o per força– els pot interessar aquest vídeo fet per un usuari polonès, que recull en poc més d'una hora el procés d'actualització de les successives versions del sistema operatiu, des de Windows 1.01 fins a l'actual Windows 8 Pro –feu clic a la imatge següent per veure'l.

stats