Internet

La Wikipedia anglesa s'apaga en protesta contra la nova llei antipirateria dels EUA

La norma, coneguda com SOPA, permetria investigar i tancar qualsevol web que pengés material amb drets d'autor, tant dins com fora del país

Wikipedia
Efe
18/01/2012
2 min

WashingtonLa versió en anglès de l'enciclopèdia virtual Wikipedia esta fora de servei durant tot aquest dimecres com a mesura de protesta contra la llei antipirateria que el congrés dels Estats Units debat aquests dies, la Stop Online Piracy Act, coneguda com SOPA.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

"Imagina't un món sense coneixement lliure", diu un missatge en lletres blanques sobre un fons negre quan s'intenta accedir als continguts de la Wikipedia en anglès. La versió en català, la Viquipèdia, funciona perfectament, per bé que hi ha un avís informatiu sobre la polèmica als EUA.

"La comunitat de la Wikipedia ha decidit apagar la versió en anglès de la Wikipedia durant 24 hores en protesta per les propostes de legislació dels Estats Units", explica la Fundació Wikimedia –responsable de la comunicació del portal– al seu blog. Segons la Fundació, si finalment s'aprova el projecte SOPA segons la versió que es debat al senat nord-americà, "es danyarà la internet lliure i oberta i es proporcionaran noves eines per a la censura de llocs web internacionals dins els Estats Units".

En la lluita contra aquesta normativa, Wikipedia s'ha unit a grans empreses del sector com Google, Yahoo!, Facebook, Foursquare, Twitter, Amazon, Mozilla, AOL, eBay o Linkedin, entre altres, en una plataforma anomenada Netcoalition.com. De fet, algunes d'aquestes companyies, com Google o Facebook, ja van obrir la porta a fer una aturada de 24 hores en els seus serveis, que en principi s'havia previst per al dia 23, però de moment no s'ha confirmat. Aquest dimecres, coincidint amb l'apagada de la Wikipedia anglesa, deixarà de funcionar també, durant 12 hores, el servei de marcadors socials Reddit.

La SOPA, que s'hauria d'aprovar com a molt tard el dia 24 d'aquest mes, permetria al Departament de Justícia dels Estats Units investigar, perseguir i desconnectar qualsevol particular o empresa que pogués ser acusada de pujar material amb drets d'autor dins o fora del país. La llei en vigor actualment data del 1998, i obliga a retirar el material il·legal de les pàgines que l'utilitzin, però no té competències per actuar contra el que s'hagi publicat des d'altres països.

stats