SÈRIES
Mèdia23/05/2019

‘Westworld’ converteix Besalú en un poble italià de principis del XX

El municipi garrotxí conviu aquesta setmana amb la filmació de part de la sèrie de la HBO

Maria Garcia
i Maria Garcia

GironaCàmeres comprovant la llum, tècnics corrent, ajudants de direcció repassant les indicacions, personal de vestuari i maquillatge fent els darrers retocs… Desenes de treballadors de la sèrie Westworld de la HBO han envaït aquesta setmana el poble de Besalú (Garrotxa) per transformar els seus vestigis medievals en un poble italià de la primera meitat del segle XX, que serà un dels escenaris de la tercera temporada, prevista per al 2020.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El rodatge va començar dimecres i s’acaba avui, però dimarts ja es feia palesa la seva empremta, especialment per la sorra que omplia els carrers que uneixen les places del monestir de Sant Pere i de la Llibertat. “Hem tornat a la nostra infantesa: abans la plaça era de sorra i quan érem petites jugàvem aquí a plantar terrenos”, rememoren dues veïnes de Besalú, Estrella Torrent i Carmen Robles, que també han tornat al passat gràcies a un altre decorat: la botiga Vestito 82, on en realitat hi ha el bar Miqwahs. “Abans que fos un bar, era Can Senpau, una botiga de roba, merceria i sabateria, i era molt semblant a com l’han posat!”, expliquen sorpreses.

Cargando
No hay anuncios

No és l’únic canvi que s’ha fet en la fisonomia del centre històric de Besalú. La productora ha esborrat tot rastre de la civilització actual tapant canonades i plaques amb caixes i taulons de fusta i cobrint les finestres modernes amb persianes i portes. També els carrers i les botigues han canviat de nom: la plaça de la Llibertat s’ha convertit en la Piazza de la Libertà; el carrer Major, en la Via Principale, i l’Ajuntament és ara la Taverna delle Farfalle.

El secret més ben guardat

Westworld és una sèrie de ciència-ficció ambientada en un parc d’atraccions amb robots d’aparença humana. Està previst que Besalú surti a tres o quatre capítols de la tercera temporada, però no se sap exactament quin poble ni de quin any simularà ser. Tota la gravació s’ha dut a terme en el més estricte secretisme i la productora ha extremat les precaucions. Els carrers que donen accés als escenaris estan tapats amb tanques i lones, i tot el personal, ja siguin tècnics o de seguretat, té ordres molt estrictes de no donar cap tipus d’informació.

Cargando
No hay anuncios

Els únics detalls que es van poder veure, abans de l’inici del rodatge, van ser unes banderes nazis penjades en dues façanes i diversos cartells de la Banca Italiana di Sconto i de la campanya institucional que es va fer a Itàlia a finals de la Primera Guerra Mundial per demanar a la població que contribuís finançant el conflicte bèl·lic.

Els que coneixen algun detall de les escenes que s’han rodat a Besalú són els figurants, que la productora va triar en dos càstings que es van fer a Girona i Besalú, on van buscar homes d’entre 18 i 40 anys per interpretar el paper de soldats alemanys. “Però els va costar molt de trobar-ne perquè els deien que s’haurien de rapar el cap, i esclar, molts no volien!”, comenta una altra veïna, la Laura.

Cargando
No hay anuncios

Per mantenir el misteri i evitar curiosos, també van demanar a tots els comerços que tanquessin durant els dies de gravació a canvi d’una compensació econòmica. “Va venir un noi i ens va preguntar quant solíem facturar en un dia. I el dimarts van venir i ens ho van pagar tot”, indica Jordi Casadevall, propietari de la loteria Pont d’Or, situada en plena acció i que aquests dies aprofitarà per fer vacances. Cap dels comerciants consultats vol revelar els diners que els han donat, però apunten que oscil·len entre 100 i 1.000 euros al dia.

“Hi ha bars que han hagut de desmuntar la terrassa i han hagut de tancar més dies, de diumenge a diumenge. I si t’afectava més, t’ho compensaven més”, indica Albert Aumatell rere el taulell de l’estudi de fotografia que té al carrer Major. Ell creu que el rodatge serà una bona oportunitat per donar a conèixer el poble, però lamenta que no ha rebut gaire informació de la gravació. “Només vam rebre un paper que deia que es faria un rodatge i que no podríem circular en cotxe”. De fet, durant els tres dies de gravació només podien accedir a la zona delimitada els serveis d’emergències i les persones que havien de fer tràmits a Correus i a l’Ajuntament (situats als escenaris escollits). Ara bé, han hagut d’anar acompanyats en tot moment per personal de la productora, que també ha escortat els veïns que viuen als edificis on transcorre l’acció, que han hagut d’entrar i sortir de casa quan els ho marcaven els tècnics.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat les molèsties, els veïns n’estan contents i la majoria de queixes han arribat dels turistes, perquè diuen que ningú els va informar que no podrien visitar ni el call jueu ni el pont romànic. “Hem vingut expressament de Bacelona per res, ens ho podrien haver dit quan vam comprar els bitllets”, lamenten el John i la Madison, una parella del Canadà.

Tot plegat en un rodatge que ha revolucionat aquest petit poble de poc més de 2.000 habitants on no s’ha parlat de cap altre tema en tota la setmana i on la broma més repetida pels carrers ha sigut: “Westworld ha aconseguit el que no ha pogut fer Inés Arrimadas: que els veïns traguéssim els llaços grocs i les estelades dels balcons!”