Mèdia29/11/2018

L'ARA celebra vuit anys de periodisme de qualitat

Esther Vera destaca que el diari no pretén "adoctrinar" sinó "contribuir al debat de les idees"

Albert Castellví
i Albert Castellví

BarcelonaL'ARA celebra aquest vespre el seu vuitè aniversari, que es va complir ahir. Com cada any, es fa un acte al Palau de la Música, que anirà seguit d'un concert de Joan Dausà per al qual ja s'han exhaurit les entrades.

Inscriu-te a la newsletter La carrera per ser la millor sèrie de l'anyTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En l'acte previ al concert s'ha lliurat el premi Tatiana Sisquella a la contribució social i el premi Ignasi Pujol a l'emprenedoria. La cerimònia ha comptat amb les intervencions del president del Parlament, Roger Torrent, i del president de la Generalitat, Quim Torra. També hi ha intervingut la directora de l'ARA, Esther Vera.

Cargando
No hay anuncios

L'esdeveniment ha començat amb un vídeo que ha resumit breument els fets més destacats que han tingut lloc durant l'últim any en l'àmbit polític: les investidures fallides de Carles Puigdemont i Jordi Turull, l'elecció de Quim Torra com a president de la Generalitat, la moció de censura contra Mariano Rajoy o la tensió als carrers durant la commemoració del primer aniversari de l'1-O són alguns dels fets que s'hi han recollit. El vídeo també incloïa imatges de com s'han cobert aquests esdeveniments des de l'ARA, sota l'epígraf "vuit anys de periodisme de qualitat".

Antoni Bassas, que condueix l'acte, ha començat citant el dramaturg Arthur Miller: "Un bon diari és una nació parlant-se a ella mateixa". "Fa 8 anys va començar una nova conversa en aquest país: a través del diari ARA vam començar a polsar l'estat d'un país que canviava de pell i que buscava, probablement, una nova manera d'interpretar-se a si mateix, i l'ha anat trobant, a través de la feina dels professionals que fan l'ARA cada dia", ha reflexionat. També ha fet referència als presos polítics, per als quals s'han reservat nou cadires amb llaços grocs al Petit Palau, on té lloc l'acte. El públic ha respost a aquest homenatge amb un aplaudiment.

Cargando
No hay anuncios

Bassas ha cedit la paraula a la directora de l'ARA, Esther Vera, que ha definit el diari com "una aventura en què cada dia participen més d'un centenar de persones apassionades pel periodisme". "Tots posen el millor del seu talent al servei d'una maquinària molt complexa que ens permet arribar cada dia, cada moment, a la nostra comunitat", ha remarcat. "L'ARA és fruit de la complicitat i l'exigència dels subscriptors i els lectors, que ens mireu de prop, ens critiqueu, amb la intensitat de qui considera que és, i ho és, part del projecte", ha afegit.

"Arribem al vuitè aniversari amb una empresa cada cop més professionalitzada i amb una redacció que només té per combat el periodisme clàssic, i el veu no només com un ofici sinó com una manera de viure i de veure el món. Un grup lúcidament defensor de la utilitat del periodisme que observa, explica, opina i analitza des de la humilitat. Un grup de persones que no pretén adoctrinar, sinó explicar fets, analitzar i acollir el debat de les idees", ha dit Vera.

Cargando
No hay anuncios

La directora del diari ha recordat que aquest ha estat un any difícil, però ha remarcat: "La nostra comunitat confia cada cop més en nosaltres. L'ARA és el diari generalista que més creix a Catalunya", ha destacat, citant dades de l'OJD. Vera ha assegurat que el diari ha explicat "un any intens" tenint com a objectiu "mantenir l'honestedat intel·lectual amb els lectors", a qui s'ha referit com un "far" que guia la redacció "quan les coses es compliquen i especialment en temps en què s'intenta desprestigiar el paper del periodisme, i no només a casa nostra". En aquest sentit, ha promès que "en l'any del novè aniversari" l'ARA "continuarà innovant en formats i en diaris especials".

"Continuarem recordant Joseph Pulitzer, l'editor nord-americà, quan deia que na premsa cínica, mercenària i demagògica, produirà un poble cínic, mercenari i demagògic. Amb nosaltres que no hi comptin. L'ARA continuarà treballant sincerament per un país sense complexos, però democràticament sòlid, econòmicament ric, socialment equilibrat, amb una opinió pública informada i lliure que substitueixi el prejudici i la intuïció per informació i pensament crític", ha conclòs.

Cargando
No hay anuncios

Premis ARA

A continuació Bassas ha recordat el director fundador de l'ARA, Carles Capdevila, mort l'any passat, i també els periodistes Ignasi Pujol i Tatiana Sisquella, que van morir el 2014 i en record dels quals el diari va crear els premis ARA.

Cargando
No hay anuncios

En aquesta edició el premi Tatiana Sisquella a la contribució social ha estat atorgat a la fundació Amics de la Gent Gran, segons ha anunciat Joan Maria Pou, marit de Sisquella i president del jurat, que ha lliurat el guardó a Helena Lladó, voluntària de l'entitat, i Lina Juárez, la persona a la qual atén.

Pel que fa al premi Ignasi Pujol al foment de l'emprenedoria, s'ha atorgat a l'empresa Holaluz. L'encarregat d'anunciar-ho ha estat el germà de l'Ignasi, Xavier Pujol. Han recollit el premi els tres fundadors de la companyia, Carlota Pi, Oriol Vila i Ferran Nogué.

Cargando
No hay anuncios

Després de l'entrega dels premis ha pujat a l'escenari Joan Dausà, que ha ofert un tastet del concert que farà a partir de les 21.30 h, a la Sala Gran del Palau, per cloure la Nit de l'ARA. El músic ha interpretat el tema 'Diria que eres tu'.

Tot seguit, Bassas ha cedit la paraula al president del Parlament, Roger Torrent, que ha enviat un "record emocionat" a tots els presos i exiliats. Torrent ha fet un "elogi a la incomoditat, entesa com a fugir d'allò que és fàcil". "La incomoditat és absolutament necessària per defensar la democràcia. I la premsa, els diaris, heu de contribuir a aquesta incomoditat constant, fer-nos sortir de la nostra zona de confort", ha dit Torrent. "El poder, les institucions, voldríem que els mitjans fossin una corretja de transmissió de les nostres idees", ha reflexionat. "Voldríem que aquesta incomoditat fos la normalitat en democràcia. Generar aquestes situacions incòmodes, que ens exploten a la cara. I aquesta és una funció que fan els diaris, que fa l'ARA", ha dit Torrent, que ha "elogiat la valentia" de l'ARA. "Heu fet un diari en el moment que la premsa escrita està en crisi. Valentia perquè ho heu fet en el moment que ho heu fet, però valentia també perquè ens heu ajudat a qüestionar-nos moltes coses", ha explicat, i ha posat com a exemple la crisi dels refugiats, que "ens interpel·la a tots". "Però també a casa nostra: heu posat sobre la taula les nostres pròpies contradiccions. S'ha de ser valent per fer-ho, però és estrictament necessari", ha continuat. L'important és que continueu sent un instrument al servei de la veritat, que no és única però que és imprescindible per seguir construint un món millor", ha conclòs.

Cargando
No hay anuncios

Ha tancat l'acte el president de la Generalitat, Quim Torra, que ha recordat que uns sis mesos abans del naixement de l'ARA era a l'Ateneu Barcelonès i que Ignasi Aragay, director adjunt del diari, li va explicar que estava a punt de néixer l'ARA. "¿Recordes aquells diaris dels anys republicans, que interpel·laven el lector des d'una perspectiva humanista? Volem fer una cosa semblant", li va dir Aragay, que li va proposar de col·laborar al diari. "No ens vam posar d'acord perquè jo sabia que avui havia de venir aquí, i això valia la pena", ha dit Torra fent broma.

"Aquest país que surt a les pàgines de l'ARA ha donat una lliçó democràtica colossal. No parlo també de l'indeturable camí cap a la independència: parlo també del teixit social que fa aquest país millor", ha afegit el president de la Generalitat. "Aquests són uns dies complicats per a algú que té intenció de fer aquest país millor, perquè les reivindicacions que s'han fet les comparteixo plenament: són oportunes i em semblen legítimes", ha afirmat. En referència a les vagues d'aquesta setmana, Torra ha assegurat que el Govern està "a prop" d'aconseguir un acord amb els col·lectius afectats.

Cargando
No hay anuncios

Torra ha agraït a l'ARA que fa unes setmanes tragués a la llum els moviments que va fer l'Estat, des de l'ombra, per afavorir la fugida d'empreses de Catalunya. "Serem nosaltres qui ens governarem, tal com vam fer l'1 d'Octubre amb el referèndum i el 27 d'octubre amb la declaració política de la República". El president també ha recordat els presos polítics i exiliats, perquè "el que està passant en aquest país no és acceptable".

Per tancar el seu discurs, Torra ha citat unes paraules de Carles Capdevila: "Entre els poders i les persones, ens oblidem de les persones. Per això hem de treballar per a la gent", ha dit, abans de proposar un brindis "per Catalunya i per la vida".