Recomanacions
Mèdia24/07/2023

Vuit sèries essencials per als amants de l’arquitectura

Filmin estrena aquest dimarts la noruega 'The architect', guanyadora al festival de Berlín

BarcelonaLa feina de l’arquitecte no dona tant de joc en pantalla com la d’altres professions habituals a les sèries –policies, metges, reporters...–, però hi ha ficcions on aquesta disciplina juga un paper fonamental. Al capdavall, la seva feina es basa en endreçar i racionalitzar l’espai, que és exactament el que fa un director quan compon el seu pla. Repassem quines són les sèries que més poden enganxar els amants de l’arquitectura.

The architect (Filmin)

Cargando
No hay anuncios

Quan l’ajuntament d’Oslo licita un concurs per edificar 1.000 edificis a la ciutat, una jove arquitecta que pateix l’abusiu preu dels lloguers en la seva pròpia carn té una idea: aprofitar els aparcaments soterranis. Aquesta minisèrie, que arriba aquest dimarts a Filmin amb l’aval d’haver-se endut la Menció Especial de ficcions televisives en l’últim Festival de Berlín, traça una sàtira urbanística situada en un futur massa immediat, a l’estil de Blackmirror. Crítica amb les ciutats que deixen enrere els ciutadans, està protagonitzada per Eili Harboe, a qui s’ha pogut veure recentment a Succession.

Tales from the Loop (Amazon Prime)

Cargando
No hay anuncios

Aquesta sèrie d’Amazon té la particularitat que no s’inspira en una novel·la com a base, sinó que beu del món imaginat pel dissenyador i artista visual suec Simon Stålenhag i de les seves construccions imaginades de tall retrofuturista. Cada episodi se centra en un personatge diferent d’un poble d'Ohio involucrat d’alguna manera en una instal·lació misteriosa soterrada que anomenen el Bucle i que promet “convertir en possible l’impossible”. Les cases d’Stålenhag tenen un punt hipnòtic i serè, com si fossin les versions en edifici dels estàtics personatges pintats per Edward Hopper.

How I met your mother (Disney+)

Cargando
No hay anuncios

Tot i que aquesta sitcom ja clàssica no està centrada en el món de l’arquitectura, sí que és el títol més popular protagonitzat per un arquitecte, el jove Ted Mosby. L’espectador el veu més fent cerveses amb els amics que cremant-se les celles davant dels plànols, però sí que de tant en tant hi ha alguna referència a les dinàmiques de l’ofici, com ara la lluita per poder establir un estudi propi a la competitiva ciutat de Nova York o la desesperació que li provoca la indiferència que el seu cap sent envers els dissenys que li proposa.

American horror story: Hotel (Disney+)

Cargando
No hay anuncios

L’art déco és un estil sovint relacionat amb l’elegància serena i depurada de fa un segle, però Ryan Murphy va saber mostrar el seu vessant més fosc i amenaçant en la cinquena temporada de la seva franquícia de terror American horror story. L’acció se centra en un vermellíssim hotel, modelat vagament a partir del misteriós Cecil Hotel de Los Angeles. “Tonalment, vaig pensar que l’art déco encaixava amb el gènere de terror perquè pot ser fosc i punxegut i rar, amb composicions estranyes. És bonic, però no necessàriament amable”, explicava el dissenyador de producció Mark Worthington.

Severance (Apple TV+)

Cargando
No hay anuncios

L’oficina més alienant de la televisió actual és la d’aquesta comèdia negra sobre el món laboral dirigida per Ben Stiller i amb un elenc de primera línia i en estat de gràcia: Adam Scott, John Turturro, Patricia Arquette o Christopher Walken, entre d’altres. El motor de la sèrie és un procediment que permet dissociar el cervell, de manera que el jo de la feina no sap res del jo civil i viceversa. A partir d’aquí es desplega una trama inquietant que té lloc en l’arquitectura glacial d’una oficina plena d’espais opressius i passadissos laberíntics pensats per aconseguir l’alienació de l’individu.

Westworld (HBO Max)

Cargando
No hay anuncios

La sèrie més ambiciosa d’HBO ha acabat tan entortolligada en les seves pròpies trames que són pocs els que són capaços d’explicar què està passant exactament en aquests parcs temàtics poblats per robots. Sí que sabem que les màquines han començat a cobrar consciència humana i que es rebel·len contra el seu destí de ser víctimes de la violència física o sexual dels usuaris d’aquests sinistres resorts. I tot això passa en uns escenaris que són un festí visual, amb un disseny d’edificis i interiors realment fascinant.

The world’s most extraordinary homes (Netflix)

Cargando
No hay anuncios

Més enllà de les arquitectures imaginades, les plataformes tenen també moltes sèries documentals que renuncien a la ficció. És el cas de The world’s most extraordinary homes. L’arquitecte Piers Taylor i l’actriu Caroline Quentin presenten aquest recorregut per algunes de les cases més espectaculars del planeta, sovint construïdes en llocs inversemblants. Netflix ofereix un doblet interessant per a aquest xou: Amazing interiors, centrat en aquest cas en el disseny d’interiors. No apta, però, per a espectadors amb butxaques poc fondes.

Lego House: Home of the brick (Netflix)

Cargando
No hay anuncios

Una de les peces arquitectòniques més sorprenents dels últims anys ha estat el centre educatiu de Lego, a Billund (Dinamarca), que evoca les icòniques peces del joc de construcció. Aquesta sèrie documental de Netflix narra tot el procés d’un projecte liderat per Bjarke Ingels, de l’estudi BIG, des de l’estadi de concepció fins a la compleció d’un edifici que evoca 21 blocs gegantins de Lego, que perfilen un espai de 8.500 metres quadrats sobre superfície, incloent-hi nou terrasses, més un soterrani de 3.400 metres quadrats addicionals.