Llibertat d'expressió

Vox aconsegueix portar a judici Jair Domínguez, contra el criteri de Mossos i Fiscalia

L’humorista va dir a Catalunya Ràdio que el feixisme es combatia “amb un cop de puny a la boca”

L'humorista Jair Dominguez.
À.G.
04/10/2024
2 min

BarcelonaTot i que la Fiscalia no ha presentat escrit d’acusació, i els Mossos d’Esquadra tampoc hi aprecien delicte, l’humorista Jair Domínguez haurà de comparèixer davant dels tribunals per una intervenció feta l’any 2021 a El matí de Catalunya Ràdio, segons avançava El Món. Triomfa, així, la postura de Vox, que va instar una querella per presumpte delicte d’odi, per haver dit la frase “El feixisme i els nazis es combaten amb un cop de puny a la boca”, en una intervenció poc després que Vox entrés al Parlament amb onze escons. Aquella denúncia original es va interposar també contra l’emissora i el director d’aleshores, Saül Gordillo. Vox demana dos anys de presó per a Domínguez.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En l’argumentació de la policia catalana per rebutjar el cas, feia referència al fet que el programa no era un espai de referència per a grups violents, que es poguessin sentir al·ludits pel comentari i interpretació com una crida a l’acció. La Fiscalia, per la seva banda, assenyalava que els fets no tenien cabuda en el Codi Penal espanyol. De fet, la querella ha estat arxivada en dues ocasions pel jutjat d’instrucció, però l’Audiència de Barcelona –que també la va rebutjar per manca de pràctica de proves– ha decidit ara reobrir-la perquè faltaven diligències per practicar. Però aquesta segona instància ja alertava que tenia un criteri diferent de la del tribunal ordinari. “Per la seva contundència i grafisme –assenyalava en la interlocutòria– té manca d’aparent acomodament en l’exercici de la llibertat expressió”.

En el moment de dictar l’arxivament, en canvi, el jutjat d’instrucció va considerar que “tot i la capacitat de difusió del mitjà en què es va emetre el missatge i el to directe del llenguatge utilitzat, no concorren els indicadors que atorguen al missatge aptitud per incitar a l’odi que sigui mereixedora de resposta penal”. L’advocat del col·laborador de TV3, Jaume Alonso-Cuevillas, manté la tesi que els fets denunciats per Vox no constitueixen delicte i insisteix en l’absolució del seu defensat, segons explicava a Catalunya Ràdio, a banda de reivindicar el caràcter humorístic de la secció on es va dir la frase, que es titulava "Que tingueu un bon dia de merda".

stats