El saló del videojoc en català duplica l’assistència en la seva segona edició
El SAGA, organitzat per Plataforma per la Llengua, acull 7.000 visitants i es consolida com l’esdeveniment de referència de les comunitats catalanoparlants vinculades al món dels videojocs
L'HospitaletL’organització del SAGA pot estar satisfeta amb la feina, ja que la iniciativa ha aconseguit doblar els 3.500 assistents de la primera edició. Durant aquests tres dies, La Farga de l’Hospitalet ha esdevingut el punt de trobada per l’ecosistema catalanoparlant del món dels videojocs i ha donat cabuda a molts tipus d’activitats diferents, des de premis a grans competicions passant per diversos tallers. Els 75 estands d’expositors han mostrat la feina d’empreses, associacions i centres de formació, i han vist passar gent de tots els perfils, des dels més joves endinsant-se en el món dels videojocs als més veterans buscant descobrir propostes noves en català.
El futur del videojoc en català és optimista. I destaquen noms propis com Gaming.cat, una associació que porta teixint xarxa de jugadors catalanoparlants tant dins com fora de la pantalla des de fa més de 20 anys i que és pionera en l’organització de premis de videojocs en català. També cal comptar altres comunitats de jugadors específiques de jocs o plataformes, a més de grups voluntaris com els integrants de Projecte Ce Trencada o FandubbersCAT, traductors i dobladors de videojocs en català sense ànim de lucre. Juntament amb premsa especialitzada del sector, com els equips de Lúdica i 3Dnassos, o pòdcasts com el Freaks and bits, a part de molts altres projectes que no caben en aquest paràgraf, tots ells sumen cada dia per normalitzar el videojoc en català.
Qui també suma en l’àmbit de les competicions i locucions de partides és Gamesports Electrònics, que dissabte passat va batre el rècord d’audiència en retransmissions de videojocs en català. Al seu canal de Twitch s’hi van aplegar gairebé un miler i mig d’espectador simultanis. Pel que fa a la competició en si, va celebrar-se la Copa de les Estrelles de la LlOP, una lliga catalana del famós joc League of Legends. El cara a cara final va acabar amb el LAL Pink Girona imposant-se davant del també club gironí Família Iogurt. Els dos finalistes també van tenir l’oportunitat d’enfrontar-se en uns partits d’exhibició amb l’equip del Barça d’eSports i per primera vegada amb les veus del joc en català, gràcies a una versió de demostració creada per la comunitat.
Els millors videojocs en català de l’any
En el marc del saló també es van celebrar els segons Premis SAGA, que es van entregar el primer dia i van seleccionar el millor que ha portat el sector del videojoc en català aquest any. El jurat, format per diversos professionals del sector i membres de Gaming.cat i Lúdica, han seleccionat un guanyador per a cada una de les set categories principals, i els jugadors van ser els encarregats de votar el premi del públic.
Guanyadors dels Premis SAGA 2023:
- Videojoc en català de l’any: Ugly (Team Ugly)
- Millor narrativa: De-Exit: Eternal Matters (SandBloom Studio)
- Millor disseny de so: De-Exit: Eternal Matters (SandBloom Studio)
- Millor jugabilitat: Ugly (Team Ugly)
- Millor art visual: Ugly (Team Ugly)
- Més impacte social: Minabo - A walk through life (DevilishGames)
- Premi del públic: Waterfall Prisoner (APA estudi)
El guanyador al joc català de l’any, Ugly, és una proposta de plataformes i trencaclosques en dues dimensions, amb un art molt cuidat i animat a mà. Una de les mecàniques principals involucra un mirall, que ens ajudarà a resoldre trencaclosques però també servirà d’element narratiu per al protagonista, un noble turmentat que s’enfronta als traumes del passat. Els altres premiats són De-Exit, un joc d’aventura amb una història carregada de misteri i un estil visual molt particular, i Minabo, un simulador de vida experimental amb un art molt bufó i on els personatges són naps. Waterfall Prisoner, el premi del públic, és un joc de trencaclosques inspirat en títols clàssics on l’objectiu és escapar d’una masmorra.
El videojoc en català comença a obrir-se camí i el SAGA dona un impuls cap a la normalització, però encara queda feina per fer. En els pròxims anys arribaran nous videojocs en català com els prototips que hem pogut veure i provar al saló, i altres títols anteriors afegiran l’idioma entre les seves opcions. Per exemple el Curse of the Sea Rats, que va sortir aquest abril amb els textos traduïts però ara serà un dels primers jocs a incloure doblatge professional en català. A poc a poc i bona lletra, com se sol dir, tot i que la comunitat espera que de cara a la tercera edició del SAGA, l’any vinent, estigui més estès el que hauria de ser normal: jugar en català.