‘Final Fantasy XVI’: l’experiència titànica d’un clàssic ara per a majors d’edat
La coneguda saga de rol vol recuperar la seva grandesa amb un títol més adult i carregat d’acció, però amb la genètica original i l’experiència de 36 anys a l’esquena
Abans de res, no, no s’han de jugar els quinze títols anteriors per poder gaudir d’aquesta nova entrega. La sèrie de Final Fantasy porta des de 1987 captivant milions de jugadors arreu del món i de diferents generacions amb els seus videojocs de rol. Entre els seus trets més característics trobem uns gràfics a l'avantguarda tecnològica, universos originals, històries profundes i personatges elaborats, a part d’una disposició a adaptar-se al pas del temps. Square Enix, la polifacètica companyia japonesa que hi ha darrere del projecte, aspira a tornar a posar la seva saga de rol fantàstic al focus del panorama. Com ells mateixos diuen, cada joc de la sèrie principal constitueix una experiència completament nova i és el punt de partida perfecte per iniciar-se en l’univers de Final Fantasy.
La setzena entrega de la sèrie aterra avui amb un contracte d’exclusivitat temporal i només es podrà jugar per ara a la PlayStation 5, mesura justificada per motius de simbiosi entre suport tècnic i promoció. Encara està a l'aire si el títol arribarà a altres plataformes, però en qualsevol cas només estaria disponible per al hardware més potent, a causa del múscul gràfic requerit. També cal tenir en compte que Final Fantasy XVI serà el primer joc de la sèrie en tenir una edat recomanada de 18 anys que, segons els productors, és necessària per poder plasmar bé la història que es vol explicar al jugador. Sembla que el sector del videojoc madura amb els seus usuaris i els productors s’arrisquen amb obres més crues i fosques, restringides a un públic adult.
Fantasia medieval titànica
Final Fantasy XVI porta el jugador a la terra de Valisthea, un regne que gaudeix del poder i la màgia dels Cristalls Mare i que veurà perillar la pau a mesura que la Plaga s’expandeix. El futur de les diferents nacions, també enfrontades entre elles, està sobretot a les mans dels Dominants, uns humans que tenen la capacitat d’invocar i controlar els poderosos Eikon, uns éssers fantàstics de dimensions titàniques que seran protagonistes dels moments més espectaculars del títol. La política també hi tindrà un paper important, amb maquinacions fosques i traïcions recaragolades, fet que ha generat alguna comparació amb l’univers de Joc de trons. La història transcorre en un món lineal, però amb escenaris extensos i variats, accessibles des d’un mapa que s’anirà desplegant segons avança la trama.
El jugador viu l’aventura principalment des dels ulls de Clive Rosfield, un guerrer del regne de Rosaria encarregat de protegir el seu germà petit, Joshua, el Dominant del Fènix, l’Eikon del foc. El protagonista no tardarà a veure’s involucrat en una gran tragèdia que el portarà a endinsar-se en una espiral de venjança. El sistema de combat serà d’acció nua i crua, com ja va es va deixar insinuar en el recent remake de Final Fantasy VII, i abandonarà definitivament el sistema de combat per torns tan clàssic de la sèrie. Però per a aquells fans que no siguin tan adeptes a l’acció no cal patir, ja que el títol tindrà diverses opcions d'accessibilitat per compensar la dificultat i poder gaudir de la història sense necessitat de proeses al comandament.
Rol amb segell nipó
Una gran part de l’èpica de Final Fantasy és gràcies a les seves magnífiques bandes sonores, i el XVI no és una excepció. Les diferents composicions acompanyaran el jugador durant les 35 hores que dura la campanya principal del títol, tot i que aquells que vulguin esprémer el joc al màxim podran arribar fins a les 80. El títol també compta de sortida amb New Game+, una opció que permet, un cop acabat el joc, començar una nova partida conservant tot el que ha aconseguit fins aleshores i desbloquejant millores per fer front a nous reptes. L’usuari també podrà triar entre els dos modes gràfics més habituals últimament: rendiment i qualitat. El primer se centra a assolir un millor framerate, per a una animació més fluida, i el segon una resolució més alta, per a una millor qualitat gràfica, cada un amb els seus pros i contres.
En una entrevista recent, el productor del títol, Naoki Yoshida, va mostrar-se reticent davant l’etiqueta històrica de JRPG (joc de rol japonès, en les sigles en anglès) de la saga Final Fantasy, sovint utilitzada pels mitjans occidentals per a jocs de rol desenvolupats al Japó, però que històricament pot haver tingut alguna connotació negativa vinculada als estereotips orientals. Però Square Enix ho té clar: presenten un joc de rol, un nou títol amb un component d’acció més gran, i la seva trajectòria els avala, ja que Final Fantasy XVI arriba amb la intenció definitiva de modernitzar i revifar la seva saga estrella.
- Gènere: Rol d’acció (ARPG)
- Llançament: 22 de juny
- Plataformes: PS5
- Classificació: +18
- Desenvolupador: Square Enix
- Distribuïdora: Square Enix
Ja hi hem jugat!
Ens ha agradat...
- Univers molt ric i entorns espectaculars i vius, tot amb un lore desenvolupat i accessible
- Transmet sensació de joc next-gen, tot i que pugui patir pel rendiment en certs moments
No ens ha agradat...
- Al nou combat d’acció li falta algun element més estratègic, com en el remake del FFVII
- Tot i tenir una bona trama i combats intensos, hi ha fragments que es dilaten massa i es fan massa lents
És per a tu si...
- Ets un fan de la saga Final Fantasy i et vols tornar a emocionar amb les seves bandes sonores
- Vols jugar en primera persona unes batalles contra enemics finals tan èpiques que costa creure-se-les
No és per a tu si...
- No t’agraden les històries recargolades que demanen atenció per entendre tot el què està passant
- Vols un joc relaxat i simpàtic, on no hi apareix gaire sang i, sobretot, tampoc assassinats... (o ets menor d’edat)
[Títol provat en PS5, codi cedit per Square Enix]