Videojocs

El conflicte etern no descansa a ‘Diablo IV’

La saga revolucionària del rol d’acció torna amb una nova entrega que presenta una atmosfera més fosca però conserva el combat visceral de sempre

La principal antagonista del títol és la dimoni Lilith, la Filla de l'Odi
3 min

Diablo IV va arribar al gran públic ahir, dimarts 6 de juny, més d’una dècada després del seu predecessor. El títol, que es pot gaudir independentment d’haver jugat les anteriors entregues, porta algunes novetats però sobretot refina una fórmula que va ajudar a convertir la saga Diablo en la més important del rol d’acció des del 1996. De nou, arriba de la mà de Blizzard Entertaintment, creadors d'altres grans franquícies com World of Warcraft i Overwatch, i es podrà jugar des de la majoria de plataformes vigents compartint la progressió.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El bucle principal de jugabilitat segueix intacte: eliminar enemics i completar masmorres per aconseguir millor equipament i guanyar poder, tot plegat amb l’objectiu d’intentar escalar en una espiral de dificultat infinita. Tot i això, Diablo IV conté una campanya que ens pot brindar com a mínim una vintena d’hores i situa el jugador dins un mapa molt extens i variat, amb incentius per explorar-ne fins a l’últim racó. Abans de continuar, però, que s’abstinguin els més joves, ja que l’entrega augmenta el sistema de qualificació i s'ha convertit en només apte per a majors d’edat.

Els escenaris són diversos i extensos, a part de molt detallats.

La saga s'enfosqueix

L’ambientació de Diablo IV és molt terrorífica, crua i explícita, com la trama. Els seus entorns tant poden ser preciosos com macabres, i ben segur que el camp de batalla acabarà esquitxat de sang quan el jugador massacri les onades de dimonis que intenten acabar amb el seu avatar. Per fer front als enemics, aquesta entrega ofereix de sortida cinc classes úniques: el bàrbar, el druida, el nigromant, la múrria i la fetillera. Cadascuna compta amb els seus propis recursos i un sistema d’habilitats i talents prou complex per fer-nos una experiència a mida i afegir centenars d’hores en rejugabilitat al títol.

Una novetat de Diablo IV és que requereix una connexió constant a internet, cosa que aporta en certs moments la sensació d’un joc de rol massiu en línia. Això permet, per exemple, enfrontaments èpics contra grans enemics finals amb tots els jugadors que siguin en un territori, així com altres esdeveniments dinàmics de caràcter similar. De totes maneres, les masmorres seguiran sent estances únicament existents per al jugador o el seu grup. Tot plegat, però, acosta més que mai l’experiència de Diablo a un joc de servei, ja que també comptarà amb elements com microtransaccions i passis de batalla, malgrat que s’ha reiterat que tot el contingut introduït d’aquesta forma serà exclusivament cosmètic.

Una fetillera en ple combat a dins d'una masmorra.

Una adquisició polèmica

El llançament de Diablo IV arriba en ple tràmit d’una de les compres tecnològiques més grans dels últims anys: Microsoft té la intenció d’adquirir l’empresa Activision Blizzard per la titànica xifra de 68.700 milions de dòlars. Activision Blizzard és un conglomerat format el 2007 per Activision (Call of duty) amb l’absorció dels creadors de la saga Diablo, Blizzard Entertainment, i altres estudis com King (Candy crush saga), que es va convertir en una de les principals distribuïdores de videojocs del món.

La compra segueix encallada des del principi del 2022, quan va ser anunciada, ja que al tractar-se d’empreses internacionals hi ha molts òrgans reguladors de comerç i competència que han d'aprovar-la. La polèmica gira al voltant de l’actual guerra de consoles i l’exclusivitat dels seus títols, ja que totes les franquícies d’Activision Blizzard passarien a ser propietat de Microsoft i a portar el segell de Xbox Game Studios. Tot i això, no hi ha indicis que els jocs ja publicats es vegin afectats per aquest moviment, així que sembla que, de moment, l’infern de Diablo IV podrà acollir a tothom.

  • Gènere: Rol d’acció (ARPG)
  • Llançament: 6 de juny
  • Plataformes: PC, PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One
  • Classificació: +18
  • Desenvolupador: Blizzard Entertainment
  • Distribuïdora: Activision Blizzard
Tràiler oficial del llançament
  • Models i entorns espectaculars, detallats i molt variats. L'avatar del jugador també apareix a les cinemàtiques i ajuda molt a entrar dins la història.
  • Combat divertit i fluït, amb poques caigudes de framerate malgrat haver-hi molts elements en pantalla. També té un punt tàctic interessant tot i ser força frenètic, però a vegades pot sentir-se una mica repetitiu.
  • Ofereix moltes hores de contingut entre la campanya principal, el mateix bucle del final del joc i altres rejugabilitats opcionals, com provar les altres classes. Segurament a la llarga també comptarà amb expansions.
  • Profunditat de personalització amb els talents i les habilitats, però pot ser una arma de doble tall per a jugadors menys experimentats. Falta comprovar la progressió dels personatges en el final del joc.
  • Bona sensació de control amb comandament de consola, tot i que la saga original fos concebuda per a teclat i ratolí.
  • La dificultat sembla molt ben ajustada, no és un repte impossible però tampoc et pots despistar.
  • El requisit online pot ser feixuc per a alguns jugadors. Falta veure que les microtransaccions i pràctiques similars no vagin a més i sobretot que es compleixi el fet que només siguin cosmètiques.
  • [Títol provat en PS5]
stats