Mèdia09/01/2014

La 1 retrata Vicente Ferrer

Imanol Arias dóna vida al cooperant català en el 'biopic' que TVE estrena aquesta nit

Albert Castellví Roca
i Albert Castellví Roca

Barcelona.El 1969, amb 49 anys, Vicente Ferrer va tornar a l'Índia, el país d'on havia estat expulsat un any abans com a resposta a les pressions de les elits socials i econòmiques, que veien en la seva tasca de suport a la població més desafavorida una amenaça a la seva situació de privilegi. Aquest retorn a la terra a la qual va dedicar totes les seves energies i on va viure la major part de la seva vida marca l'inici de la pel·lícula Vicente Ferrer, que aquesta nit (22.30h) estrena La 1 i que TV3 -que també ha participat en la producció, juntament amb Grupo Ganga i Visiona- emetrà més endavant, en una data encara per decidir.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Imanol Arias -que amb l'única ajuda d'una barba i del pentinat adequat aconsegueix una gran semblança física amb el Ferrer dels anys 70- dóna vida al gran protagonista del film, que reconstrueix la seva lluita, alhora titànica i humil, per aconseguir que els intocables -els membres de les castes més baixes- de la regió d'Anantapur, on va desenvolupar la major part de la seva tasca, poguessin viure en unes condicions mínimament dignes, amb accés a la sanitat i l'educació, aigua corrent i una terra fèrtil que els garantís una alimentació bàsica.

Cargando
No hay anuncios

Des del seu retorn a l'Índia, Ferrer va estar sempre acompanyat per la periodista britànica Anne Perry, que es convertiria en la seva dona l'abril del 1970 i que presideix la Fundación Vicente Ferrer des de la mort del cooperant, l'any 2009. Perry, doncs, és un altre personatge fonamental del biopic que avui emet La 1, en el qual és encarnada per l'actriu reusenca Aida Folch.

A través d'aquesta figura, la cinta pretén mostrar la cara més íntima i personal del cooperant, una faceta sovint oblidada i marcada per una personalitat molt complexa i per un caràcter fort que el va acompanyar tota la vida i contra el qual sempre va lluitar, però que alhora li va servir per tirar endavant els seus projectes de cooperació malgrat tots els entrebancs i dificultats que va trobar. En aquest sentit, Perry li va ser de gran ajuda per suavitzar les seves formes i per no tirar en cap moment la tovallola. Mentrestant, però, ella mateixa també va haver d'enfrontar-se als seus propis dubtes i a les pressions del seu entorn abans de decidir-se a consagrar la seva vida a Ferrer i a la seva lluita contra la misèria a l'Índia.

Cargando
No hay anuncios

Repartiment molt català

La participació catalana a la cinta es completa amb dos grans noms del món de la interpretació. D'una banda, Josep Maria Pou es converteix en el pare Font, el cap de l'orde dels jesuïtes a l'Índia, que durant molt temps va intentar parar els peus al cooperant. Des del seu punt de vista, Ferrer -que va ser membre de la Companyia de Jesús fins al 1970- buscava massa protagonisme i no se cenyia a la disciplina jesuítica, per la qual cosa, mentre va ser el seu superior, Font va fer tot el possible per aturar els seus projectes solidaris.

Cargando
No hay anuncios

A l'extrem oposat, Carles Canut es posa en la pell de Montalvo, gran amic i seguidor fidel de Ferrer, que serà també el responsable de posar un punt d'humor a la pel·lícula.

També apareixen al film Alba Flores, com a Shamira, una jove intocable; Jaskaran Santino, en el paper de Pereira, el saurí que va ajudar Ferrer a trobar aigua sota el desert d'Anantapur; i Sunny Singh, interpretant el paper de traductor del cooperant barceloní.

Cargando
No hay anuncios

Agustín Crespi -director de la sèrie Cuéntame cómo pasó, que protagonitza el mateix Arias- és el màxim responsable de la pel·lícula, basada en un guió de David Planell i Patrick Buckley i que té una durada de 106 minuts. El rodatge, que es va allargar durant cinc setmanes, va tenir lloc majoritàriament a l'Índia, tant en escenaris naturals com als estudis Ramoji, els més grans del món. Algunes escenes, però, es van enregistrar a Barcelona. La Fundación Vicente Ferrer ha donat suport a la pel·lícula i va assessorar l'equip a l'hora de definir les localitzacions.

Vicente Ferrer ja es va poder veure durant l'última edició del Festival de Cinema de Sant Sebastià, al setembre, i ahir es va preestrenar en un cinema de Madrid, en un acte al qual va assistir la reina Sofia.

Cargando
No hay anuncios

La nit es completa amb un documental sobre la figura del cooperant

La 1 aprofitarà l'emissió de Vicente Ferrer per convertir el prime time d'avui en una nit monogràfica sobre el cooperant català. Així, a les 0.15 h, tot just acabada l'emissió del film, la cadena pública estrenarà el documental La felicidad según Vicente Ferrer, que al llarg d'una hora recull els testimonis de familiars, col·laboradors, voluntaris de la seva fundació, periodistes i representants de la Companyia de Jesús que retraten la seva figura des de tots els punts de vista. El documental, dirigit per Carles Gené, s'ha rodat entre Barcelona, Calella de Mar -on Ferrer va viure de jove-, Madrid, Saragossa i diverses zones de l'Índia, i inclou també imatges dels arxius de Televisió Espanyola i del No-Do, entre d'altres, i enregistraments de la família del cooperant fins ara inèdits.