La 1 viatja als anys 20 per explicar una història de dones valentes
Un elenc femení protagonitza ‘La otra mirada’, sobre la lluita per la igualtat de fa un segle
BarcelonaUna acadèmia de senyoretes a la Sevilla dels anys 20 és l'escenari principal de 'La otra mirada', una nova sèrie que La 1 estrena dimecres a les 22.30 h i que situa al centre de la trama la lluita pels drets de les dones a principis del segle XX. La ficció, que pretén ser "un homenatge a la institució educativa", està protagonitzada per un grup de professores "valentes" que, malgrat els seus diferents punts de vista, coincideixen en la necessitat d'un canvi social que permeti a les dones gaudir de més llibertats, i que intenten traslladar aquesta ideologia revolucionària a les seves alumnes.
La guspira que portarà les mestres a prendre consciència de la situació d'inferioritat en què viuen les dones al seu món serà l'arribada de la Teresa, un personatge interpretat per Patricia López Arnaiz, que s'incorpora a l'acadèmia com a docent. Les seves idees progressistes i la seva mentalitat oberta fan trontollar els estrictes fonaments que imperaven fins llavors a l'acadèmia, però ràpidament arrossega les seves companyes: la Manuela (Macarena García), que acaba d'assumir la direcció del centre; l'Ángela (Cecilia Freire), i fins i tot la Luisa (Ana Wagener), la més veterana i conservadora de les professores, que malgrat els recels inicials també s'acaba unint a la nova tendència. L'oposició més important arribarà de la mare de la Manuela (Gloria Muñoz), la fundadora de l'acadèmia, que es nega a acceptar els canvis d'aires.
La Teresa, però, no és aigua clara. La seva arribada al centre educatiu no és tan casual com sembla, sinó que, en realitat, fuig d'un secret relacionat amb el misteriós assassinat de l'ambaixador espanyol a Lisboa, i busca informació sobre la Roberta (Begoña Vargas), l'alumna més popular de l'acadèmia, que, a més, és la nòvia del fill gran d'una de les famílies més poderoses de la ciutat. Lucía Díez, Carla Campra, Elena Gallardo, Paula de la Nieta i Abril Montilla interpreten la resta d'alumnes de l'escola.
Malgrat que la sèrie està ambientada gairebé 100 anys enrere, els seus responsables coincideixen a afirmar que moltes de les situacions que planteja es podrien donar encara avui dia. "A vegades fem escenes i penso: «Que fort, això segueix passant, és l'actualitat!»", diu Macarena García. "Evidentment han canviat moltes coses, però la gràcia de fer aquesta sèrie és que es veurà que moltes altres no han canviat. I crec que això és el més important", afegeix Jordi Coll, que interpreta el seu marit. Segons el director de ficció de TVE, Fernando López Puig, 'La otra mirada' "busca mostrar l'època com un mirall de la societat, per veure on érem, on som i què hem guanyat". Per això, diu, la sèrie "aporta alguna cosa sobre la qual reflexionar". No és casual, doncs, que després de cada capítol La 1 hagi decidit emetre 'Retratos con alma', un programa presentat per Isabel Gemio que, a partir dels temes que s'hagin tractat a la sèrie, farà "un paral·lelisme entre aquestes històries de ficció i les històries reals de dones contemporànies que pateixen les mateixes dificultats".