Mèdia13/10/2015

‘El viatge de Companys’, les llums i ombres del president màrtir

TV3 recorda avui el president repassant la seva biografia en ‘prime time’

Joan Callarissa
i Joan Callarissa

BarcelonaTV3 emet avui el primer capítol d’El viatge de Companys, un documental de dues entregues -de 60 minuts cadascuna- que ressegueix la vida política del president de la Generalitat Lluís Companys. Demà s’emetrà la segona part de la cinta, que la cadena presenta com “una de les biografies més complexes, contradictòries i apassionants de la primera meitat del segle XX”.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Des que va ser afusellat per l’exèrcit franquista, el 15 d’octubre del 1940, Lluís Companys ha sigut recordat com un president màrtir que va defensar la dignitat de Catalunya i la institució que representava fins a la mort. Però, com expliquen des de TV3, “la figura de Companys és molt més que això”. Per aquest motiu, la cadena ha produït aquest documental, en què es pot veure com “Companys va viure intensament les primeres quatre dècades del segle XX, que van ser les més difícils i convulses de la història contemporània catalana i europea: la Primera Guerra Mundial, la revolució soviètica, l’ascens del feixisme i del nazisme, els fronts populars, la Guerra Civil Espanyola i la Segona Guerra Mundial”. Tota una sèrie de fets que van canviar la història en aquells moments i que van costar la vida a Companys.

Cargando
No hay anuncios

El capítol d’avui està dividit en tres històries diferents. La primera, Els tres amics, narra les peripècies del jove Companys, que quan estudiava dret va començar a mostrar el seu compromís amb la defensa dels més desfavorits i a coincidir amb l’ideari republicà. Aquesta part explica la història d’ell, de Francesc Layret i de Salvador Seguí, que van morir a mans dels pistolers de la patronal.

La segona història es titula Tot per la República! i explica la lluita de Companys ja com a responsable polític. Concretament, s’hi mostra com se les va enginyar per ampliar la base social del republicanisme fins a crear Esquerra Republicana de Catalunya. “La història acaba amb un dels grans moments de la biografia política de Companys: el gest audaç de proclamar la República des del balcó de l’Ajuntament de Barcelona”, avança TV3.

Cargando
No hay anuncios

En tercer lloc arriba I ara, l’Estatut!, que explica com Companys defensa l’Estatut de Núria, aprovat pels ciutadans catalans, al Congrés de Diputats i es converteix en número dos de Francesc Macià.

El capítol de demà també està dividit en tres parts: El moment balcó de Companys, que recorda quan Companys proclama l’Estat Català; L’amic dels revolucionaris?, que narra les conseqüències del fracàs del cop d’estat del juliol del 1936, i El complot, que analitza -per primer cop a la televisió- els intents d’alguns independentistes radicals de fer caure Companys. Finalment, La història de Lluís Jr. representa el final del president: “Exiliat, abandonat i menyspreat per gairebé tothom”. Dirigeixen la cinta Joan Gallifa i Antoni Tortajada.