UTECA, en contra el projecte de llei audiovisual perquè "discrimina" els operadors espanyols
Consideren que el govern protegeix les multinacionals estrangeres
BarcelonaUTECA, la unió de televisions comercials en obert, s'ha manifestat en contra del projecte de llei audiovisual del govern de Sánchez perquè consideren que penalitza els operadors espanyols. Segons UTECA, que actualment està formada majoritàriament per Atresmedia, el projecte "condemna les televisions en obert a competir en inferioritat de condicions amb gegants digitals de dimensions internacionals". L'associació es queixa que normes com l'obligació d'incloure un 6% de les obres del catàleg de les plataformes en una de les tres llengües cooficials –català, basc i gallec–, que només afecta serveis amb seu a Espanya, és una mostra del tracte de favor del govern a multinacionals estrangeres, com Netflix o Disney+.
Un altre dels punts de la llei que molesten UTECA és el que fa referència a inversió en producció independent. Assenyalen que l'increment del percentatge de producció independent del 0,9% al 3,5%, al qual estan obligats tant les televisions com les plataformes, beneficia principalment les multinacionals franceses, que són les propietàries de les productores independents més grans. Una altra de les queixes d'UTECA és que el projecte de llei estableix que les plataformes destinaran un 1,5% dels seus ingressos al finançament de la televisió pública, una quota que equival a la meitat del percentatge que actualment destinen les televisions privades espanyoles a la corporació pública.
"El projecte de llei obeeix a interessos a curt termini i amenaça la viabilitat de la televisió en obert, especialment en el cas de les cadenes més petites, que corren el risc de desaparèixer", diuen des d'UTECA. A més d'Atresmedia, la unió està formada per televisions en obert minoritàries com DKISS, Real Madrid TV, Trece i VEO TV.