TVE obre l’any amb dues apostes de ficció
‘Cuéntame’ estrena avui la setzena temporada i dilluns comença la minisèrie ‘Víctor Ros’
BarcelonaTelevisió Espanyola vol començar el 2015 amb sensacions positives i una bona manera d’aconseguir-ho és recorrent a un dels formats que més bons resultats li dóna des de fa més d’una dècada: la sèrie Cuéntame cómo pasó. La incombustible ficció protagonitzada per Imanol Arias i Ana Duato estrena avui (22.30) a La 1 la setzena temporada, en què seran protagonistes la Movida Madrileña i el clima de gran tensió política i social que es vivia a l’Espanya de principis dels anys 80. Però en aquesta arrencada de curs totes les mirades estaran posades en dos casaments que centraran l’atenció no tan sols de la família Alcántara sinó de bona part de la ciutadania: el de Lolita Flores i el d’Isabel Pantoja.
Aquestes dues bodes es van celebrar amb pocs dies de diferència l’abril del 1983, moment en què arrenca la temporada, i serviran de contrapunt a la complicada situació matrimonial que afronten l’Antonio (Arias) i la Mercedes (Duato), que han de reconstruir la seva relació després d’haver-se distanciat durant l’etapa anterior, quan ella va descobrir que ell li havia sigut infidel. Però aquesta no serà l’única parella que s’intentarà refer durant els pròxims capítols: uns mesos després d’haver abandonat el barri, la Paquita (Ana Arias) torna ara a San Genaro, on el Miguel (Juan Echanove) espera el perdó i, si és possible, la reconciliació.
Dos personatges més tornaran a la sèrie en aquesta nova etapa: d’una banda, la Nieves (Rosario Pardo), i, de l’altra, el Pepe (Sergio Pazos), l’antic xofer de l’Antonio, que ara es farà càrrec de les obres del Bistró, en una trama que aportarà un punt de comèdia a la ficció. A més, s’hi incorporaran tres personatges nous: Bart Santana i Guillermo Montesinos obriran una nova taverna al barri, i Carla Nieto es convertirà en la Nuka, una artista de la Movida que convidarà el Carlos Alcántara (Ricardo Gómez) a descobrir nous ambients.
Igual que l’anterior, aquesta setzena temporada constarà de 19 episodis, de manera que s’allargarà, com a mínim, fins al mes de maig i deixarà la sèrie, estrenada el setembre del 2001, a tocar dels 300 capítols. Al llarg d’aquests més de 13 anys en antena, la sèrie ha anat perdent força, però tot i així els seus resultats d’audiència es mantenen clarament per sobre de la mitjana de la cadena: l’última temporada va tenir 3.758.000 espectadors i un 18,5% de quota de pantalla a Espanya, lluny dels 6,7 milions de seguidors i el 45,1% a què havia arribat la tercera etapa, però clarament per sobre del 10% de share que va tenir La 1 de mitjana al llarg del 2014. L’èxit és més relatiu a Catalunya, on la 15a temporada va tenir 366.000 espectadors i un 11,6% de quota.
‘Víctor Ros’ surt del calaix
L’altra gran proposta de ficció de TVE per a aquest inici d’any és una novetat que, de fet, ja fa nou mesos que va veure la llum, però no a la cadena pública sinó a Movistar TV. Es tracta de Víctor Ros, una coproducció entre Televisió Espanyola i Telefónica que l’operador privat va estrenar a l’abril i que la pública s’ha guardat fins ara.
Protagonitzada per l’actor català Carles Francino, aquesta minisèrie de sis episodis porta a la petita pantalla el personatge de Víctor Ros, un inspector de policia creat per l’escriptor murcià Jerónimo Tristante que viu a Madrid a finals del segle XIX. Després d’una infància com a petit delinqüent, Ros és rescatat per un comissari (Tito Valverde) que li detecta les aptituds necessàries per convertir-se en un dels millors investigadors del cos. Ajudat per la seva gran capacitat deductiva i pels últims avenços tecnològics de l’època, el detectiu serà l’encarregat de donar resposta a casos que la policia considera impossibles de resoldre.
Tomás del Estal, en el paper del sergent Blázquez; Helio Pedregal, que donarà vida a un noble admirat pel protagonista; Esmeralda Moya, una jove enamorada del detectiu i sobretot de la seva manera de treballar, i Megan Montaner, que es convertirà en una treballadora d’un bordell de luxe, acompanyaran el protagonista en les seves aventures. Anaïs Schaaff i Javier Olivares -guionistes d’una altra sèrie de detectius, Kubala, Moreno i Manchón -, juntament amb el recentment desaparegut Pablo Olivares, Paco López Barrio i Jorge Díaz, signen el guió d’una sèrie que dirigeixen Carlos Navarro, Gracia Querejeta i Jorge Sánchez-Cabezudo.
Víctor Ros arribarà a la graella de La 1 dilluns a les 22.30, però el personatge ja fa gairebé un mes que té vida a Twitter. De fet, TVE presenta aquesta producció com una sèrie transmèdia, amb guions específics per a les trames que es desenvoluparan a través de les xarxes socials, que no seran imprescindibles per entendre les que es vegin per televisió però sí que permetran posar-les en un context més ampli i aportar-hi nous matisos.