TV3, a punt de quedar-se sense sèries pròpies de ‘prime time’
El canal s’enfronta a un mínim de set mesos de travessia abans de poder-ne posar cap a la graella
BarcelonaDemà La sala arriba al final amb l’emissió dels dos últims capítols i, per als dilluns de gener, TV3 té previst emetre la minisèrie La fossa, de només quatre capítols. Amb això la pública buida el calaix de les sèries i es queda sense cap ficció de prime time en marxa. Hi ha un parell de projectes aprovats per la direcció que també tenen el vistiplau del consell de govern de la Corporació, però l’ofec econòmic que pateix l’ens ha impedit que se’n pugui formalitzar el contracte. Avui dia, TV3 no té garantit encara poder estrenar una sèrie pròpia de prime time aquesta temporada, ja que La sala és una coproducció amb televisions autonòmiques de la FORTA i La fossa s’ha fet a mitges amb la valenciana À Punt.
El projecte que estava més avançat era el retorn de Les de l’hoquei. La preparació de la segona temporada d’aquesta sèrie produïda per Brutal Mèdia sobre un grup de jugadores adolescents ja havia arrencat, perquè la voluntat de la televisió era estrenar-la cap al febrer, a cavall entre el segon i el tercer trimestre de la temporada. Però els plans de la direcció han topat amb el sòlid mur del control administratiu: des de l’àrea econòmica s’ha frenat la signatura del contracte, ja que es considera que TV3 no pot comprometre diners per al projecte mentre no arribi algun tipus d’ingrés extraordinari.
El problema és que, des de la Generalitat, la dinàmica és exactament la contrària: Economia ha exigit que les empreses públiques retallin un 6% el seu pressupost per al 2019. No hi ha, per tant, cap perspectiva real de desbloquejar l’assumpte amb pressupost d’enguany, tenint en compte que la publicitat també està quedant per sota de les expectatives. Amb tot, fonts de TV3 expliquen a l’ARA que s’està buscant la fórmula per desbloquejar Les de l’hoquei i que mantenen la previsió d’estrena durant els primers mesos del 2020.
El segon projecte que té la benedicció de direcció està encara en un estadi de guió. La sèrie es diu Àlex i es vol -o es voldria- que arribi cap al setembre, per obrir la temporada 2020-2021. Amb estructura de thriller i amb un cas d’assetjament com a detonador, es tracta d’un projecte escrit per Piti Español i que tindrà Eduard Cortés rere les càmeres. En aquest cas, els compromisos de rodatge del cineasta han fet que la sèrie, que tindrà 10 capítols, s’hagi demorat uns mesos.
Una segona travessia del desert
Aquest no és el primer cop que TV3 s’enfronta a l’abisme de no tenir sèries. L’abril de l’any passat, quan es va emetre l’últim capítol de la primera temporada de Benvinguts a la família, la pública tampoc tenia cap ficció lligada. Els creadors -Pau Freixas i Ivan Mercadé- van optar per començar a cuinar la segona tanda d’episodis sense tenir confirmat encara si la renovarien, com així va ser finalment. “No tenim res signat -asseguraven aleshores-, però sí certa complicitat amb TV3. Ja veurem si es concreta. És una aposta, però confiem que anirà bé”. Aleshores es conjuraven per poder arribar a una tercera temporada, però els resultats discrets d’audiència de la segona van frustrar aquesta pretensió. Tampoc no va tirar endavant la tercera de Nit i dia, produïda per MediaPro, tot i que Jaume Roures va anunciar-ne la renovació en una entrevista a RAC1.
Aleshores, la ficció pròpia no va tornar fins a mitjans d’octubre, quan TV3 va estrenar el primer tempteig en el gènere de la ciència-ficció amb Si no t’hagués conegut, de Sergi Belbel. Havien passat sis mesos. Ara, si es manté el febrer com a data per al retorn de la ficció pròpia, n’hauran transcorregut set.
El cap de departament de ficció i cinema de TV3, Oriol Sala-Patau, recorda que, a banda de les sèries, el canal produeix també alguns telefilms. “Tenim dos projectes en marxa: El crèdit i La mort de Guillem, aquest últim en col·laboració amb la valenciana À Punt. Soc un gran defensor de les TV movies, que funcionen molt bé per fer biopics o adaptacions literàries. I la telenovel·la també és puntera”, ha explicat.
El Govern traça el seu límit d’ajut a TV3
Nova volta de cargol contra les ja de per si deprimides finances de TV3. El canal públic va demanar 16,2 milions d’euros per fer front a la crisi de l’IVA -l’Estat exigeix ara que tributin per la subvenció pública que rep la Corporació-, per pagar la Seguretat Social i per despeses de personal derivades del retorn de sou que es va retallar en el seu moment i que l’Audiència Nacional va tombar. D’aquests 16,2 milions sol·licitats, només n’arribaran 10,7.
A això s’hi afegeix el descens en la publicitat: no s’està complint l’objectiu d’arribar als 54 milions d’euros recaptats l’any passat.
I després hi ha l’ordre del departament d’Hisenda que les empreses públiques presentin un pla de reducció del 6% sobre les despeses que no tinguin compromeses. La posició oficial de TV3 és que encara no es pot dir res, perquè s’està estudiant l’impacte d’aquest requeriment. Però diferents fonts consultades a la casa donen per fet que el pressupost s’haurà de retocar a la baixa.
En els vuit anys que van del 2010 al 2018, la capacitat de comprar continguts i produir-los externament s’ha reduït a menys d’una tercera part: dels 149 milions que es tenien aleshores, s’ha passat a uns 48 milions l’any passat. I probablement es tancarà el 2019 marcant un nou mínim.