23/02/2016

Jaume Peral serà el nou director de TV3

BarcelonaL’actual cap d’informatius de TV3, Jaume Peral, serà el nou director de la televisió pública després que Eugeni Sallent anunciés ahir la seva renúncia al càrrec, que ocupava des de l’abril del 2012. Fonts coneixedores de les negociacions han confirmat a l’ARA que el nom de Peral és el que es proposarà demà al consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). La votació no hauria de suposar cap escull, ja que el periodista compta, com a mínim, amb tres dels sis vots assegurats, corresponents als representants al consell proposats per Convergència (Brauli Duart i Núria Llorach) i Esquerra (Rita Marzoa).

Inscriu-te a la newsletter La carrera per ser la millor sèrie de l'anyTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Peral comanda el departament d’informatius de TV3 des del maig del 2012 i, des d’aquesta posició, va impulsar la profunda renovació dels Telenotícies estrenada ara fa dos anys. Fins llavors, el periodista, nascut a Figueres el 1960, havia format part de la plantilla de Catalunya Ràdio, on havia sigut corresponsal a Madrid per, posteriorment, convertir-se en coordinador de Catalunya Informació coincidint amb el naixement de l’emissora, el 1992.

Cargando
No hay anuncios

Després de dirigir les seccions d’economia, societat i política de l’emissora pública, el 1995 es va convertir en subdirector d’informatius, i tres anys més tard va passar a ser-ne el director. Durant els anys de govern tripartit a la Generalitat, Peral va ser traslladat a TV3, on va ser, primer, responsable de comunicació i, posteriorment, redactor del programa de política Parlament.

Bassa, nou cap d’informatius

Cargando
No hay anuncios

El càrrec de Peral l’ocuparà, previsiblement, el periodista David Bassa, actualment responsable de la informació política a El matí de Catalunya Ràdio i president del Grup Barnils. Convergència i Esquerra tenen acordada una presència equilibrada de persones de la seva confiança en els càrrecs directius de la Corporació. Així, tot i que els directius els nomena formalment el president de l’ens, Brauli Duart, són els partits els que n’acaben suggerint abans els noms. Segons aquest esquema, CDC escull el director de la televisió (en aquest cas, Jaume Peral) i el cap d’informatius de la ràdio (actualment Francesc Cano, que ha sigut refermat en el càrrec). Simètricament, Esquerra proposa els noms del director de Catalunya Ràdio (el recentment nomenat Saül Gordillo) i del cap d’informatius de TV3 (Bassa).

Ara bé, el nomenament de Bassa té un tràmit pendent de resoldre. El periodista va ser sondejat la setmana passada per la CCMA i ell va condicionar la seva resposta a una garantia d’independència dels partits i marge de maniobra amb l’equip. A més, calia esperar a saber el nom del nou director. Per tant, tot i que els consensos estan traçats, la intenció és seguir l’ordre lògic i esperar que sigui formalment Peral qui el proposi a Duart (en aquest cas no cal votació del consell).

Cargando
No hay anuncios

Sallent, una marxa voluntària

Encara que ja fa setmanes que s’estudiaven noms per substituir-lo, la marxa de Sallent no és forçada. Convergència, que és qui en virtut del seu pacte amb ERC té potestat política sobre la cadira de director de TV3, s’havia ofert a mantenir-lo en el càrrec. L’executiu ha declinat continuar, però no ha aclarit encara el seu nou destí professional. Anteriorment havia sigut director de RAC1 des de la seva creació i, abans, gerent de Catalunya Ràdio.

Cargando
No hay anuncios

El nou director, tal com va avançar l’ARA, assumirà una rebaixa important en el salari respecte a Sallent. El directiu cobrava 164.965,68 euros, la retribució més elevada de tota la Generalitat, per sobre i tot del president del Govern. Ara el consell de govern ha aprovat rebaixar aquest salari i homologar-lo amb la resta de la funció pública, tal com es fixava a la llei d’acompanyament de pressupostos del 2014. El sou quedarà una mica per sota dels 103.000 euros que cobra un conseller. A més, es farà que els directors de Catalunya Ràdio i TV3 cobrin el mateix, a diferència del que passava a l’anterior etapa, quan Fèlix Riera cobrava 106.556,88 euros, un 35% menys que el seu homòleg televisiu.

Sallent s’acomiadava ahir dels treballadors de TV3 qualificant l’etapa que tanca d’“apassionant, intensa i molt enriquidora”, i assegurava que marxa “amb la tranquil·litat d’haver complert amb l’encàrrec” que se li va encomanar i “d’haver assumit” la seva “responsabilitat amb honestedat, compromís i màxim rigor”. El gestor, però, admet que “han sigut anys de dificultats de tota mena, amb una crisi econòmica molt severa i una situació política molt convulsa”, però, tot i això, afirma que han sigut “capaços, entre tots, de mantenir el lideratge fins avui sense perdre el verdader sentit de servei públic que converteix TV3 en la referència de la majoria dels catalans”.

Cargando
No hay anuncios

Sigui com sigui, el balanç d’audiència de Sallent al capdavant de TV3 és agredolç. TV3 ha sigut líder tots els anys del seu mandat, però ho ha fet cada cop amb audiències més baixes. Del 14,3% de quota que tenia el primer canal l’any 2012 s’ha passat al 12,3% el 2015. Un dels factors que han perjudicat el share obtingut per TV3 és que Kantar Media, l’empresa encarregada de mesurar les audiències, ha traslladat part dels audímetres de llars catalanoparlants a llars castellanoparlants, argüint uns estudis estadístics que han sigut discutits per TV3.